Magyarország

2013.01.09. 17:00

Bayer-cikk - Az MSZP részt vesz a vasárnapi tüntetésen

Budapest, 2013. január 9., szerda (MTI) - Az MSZP elnöksége elítéli, hogy a Fidesz még mindig nem határolódott el a párt tagjától, Bayer Zsolttól a Magyar Hírlapban megjelent cikke miatt, ezért képviselteti magát a vasárnapi tüntetésen, amelyet a Demokratikus Koalíció (DK) szervez a nagyobbik kormánypárt székháza elé.

Budapest, 2013. január 9., szerda (MTI) - Az MSZP elnöksége elítéli, hogy a Fidesz még mindig nem határolódott el a párt tagjától, Bayer Zsolttól a Magyar Hírlapban megjelent cikke miatt, ezért képviselteti magát a vasárnapi tüntetésen, amelyet a Demokratikus Koalíció (DK) szervez a nagyobbik kormánypárt székháza elé.

Teleki László, az MSZP elnökségi tagja szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: nem lehet különválasztani az újságírót a fideszes párttagtól, hiszen Bayer Zsolt eddigi megnyilatkozásainál sem tette ezt a Fidesz vezetése. "Akkor sem, amikor nap mint nap leírja véleményét, és akkor sem, amikor Békemeneteket szervez" - olvasható a kommünikében.

A szocialista politikus szerint nincs magyarázat arra, hogy a Fidesz miért nem vállalta fel Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes véleményét, miszerint "olyan embernek nincs helye egy közösségben, aki emberek egy csoportját állatnak tartja."

Teleki László a közleményben úgy fogalmaz: a felelősséget és párttársuk kijelentéseinek következményét a kormányzó pártnak erkölcsi kötelessége vállalnia. Szerinte a Fidesz újra azt bizonyítja, hogy amit kisebbségi ügyekben mond, annak az ellenkezőjét teszi.

A DK kedden jelentette be, hogy demonstrációt szervez a Fidesz Lendvay utcai székháza elé vasárnap délutánra, és arra kéri a demokratikus ellenzéki pártokat, civil szervezeteket és egyházakat, hogy közösen tüntessenek Bayer Zsolt kizárásáért a Fideszből.

Bayer Zsolt szóban forgó, több elítélő megnyilatkozást kiváltó szombati írásában a szigethalmi késelésre utalva úgy fogalmazott: akiket megkéseltek "a gyáva, undorító, kártékony állatok". Hozzátette: "a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (…) Állatok meg ne legyenek. (…) Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan!" - zárta írását szombaton Bayer.

A publicista kedden válaszolt a bírálatokra. Azt írta: szándékosan félreértették mondatait. "Nem akarom likvidálni a cigányságot, sem egy részét, sem egyetlen cigányt. (...) Rendet akarok. Azt akarom, hogy minden tisztességes cigány ember boldoguljon ebben az országban, és minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból" - tette hozzá keddi írásában Bayer Zsolt.

Széles Gábor, a Magyar Hírlap tulajdonosa és Stefka István főszerkesztő a lap internetes oldalán kedden nyilatkozatot tett, ebben azt írták, hogy bár a publicista szavait félremagyarázták, elnézést kérnek azoktól, akik számára félreértésre adott okot a szerző néhány gondolata.

A lap internetes oldalán szerdán frissítették a nyilatkozatot; ebben már nem szerepel elnézéskérés. Azt írták, a Magyar Hírlap "visszautasítja a posztkommunisták legújabb boszorkányüldözését", továbbá arra hívták fel a lap olvasóit és támogatóit, "álljanak ki" főmunkatársukért, a lapért és a munkáját végző nemzeti kormányért.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!