Magyarország

2012.12.04. 17:48

Együtt 2014: az állam nem állíthatja be bűnösnek a hajléktalanokat

Budapest, 2012. december 4., kedd (MTI) - Emberhez méltó, valódi megoldásokat vár a kormánytól az Együtt 2014 választói mozgalom a hajléktalanság kérdésében.

Budapest, 2012. december 4., kedd (MTI) - Emberhez méltó, valódi megoldásokat vár a kormánytól az Együtt 2014 választói mozgalom a hajléktalanság kérdésében.

Az MTI-nek kedden küldött közleményükben azt írták: az államnak van felelőssége a hajléktalanság ügyében, de nem az, hogy bűnösnek állítsa be és bűnözőként kezelje az áldozatokat.

A Haza és Haladás Alapítvány, a Milla Egyesület és a Magyar Szolidaritás Mozgalom által létrehozott választói mozgalom úgy foglalt állást: Orbán Viktor kormányfő az Alkotmánybíróság vonatkozó döntése után ismét nyilvánvalóvá tette, hogy az Ab csak eszköz az alkotmányosság látszatának fenntartásához, de bármikor partvonalra állítható, ha politikailag ez hasznos a hatalom birtokosainak.

A miniszterelnök hétfőn a parlamentben életszerűtlennek nevezte a hajléktalanság kérdésével kapcsolatos közelmúltbeli Ab-határozatot. Ez alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát. Orbán Viktor egyúttal jelezte, hogy nemzeti konzultációt indítanak a hajléktalanság kérdéséről.

Az Együtt 2014 szerint a kormányfő szavai azt vetítik előre, hogy ha a többség akarata eltér az Ab döntésétől, a hajléktalanság kriminalizálását az alaptörvénybe írják.

A választói mozgalom ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy az alapjogokat nem az állam és nem is a többség adta, így emberi jogokat nem lehet többségi döntés alapján megvonni, sőt az alapjogok egyik funkciója éppen az, hogy a többséggel szemben védelmet nyújtsanak.

"Az emberi jogainkat csak akkor tudhatjuk biztonságban, ha azok nincsenek kiszolgáltatva az aktuális többségi akaratnak" - írták.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!