Magyarország

2012.11.29. 11:58

Gyöngyösi felszólalása - A Rágalmazás Elleni Liga méltányolja a magyar reakciót

Washington, 2012. november 28. szerda (MTI) - A Rágalmazás Elleni Liga (ADL) amerikai zsidó szervezet méltányolja a magyar kormány gyors reakcióját a parlamentben elhangzott jobbikos antiszemita kijelentésekkel szemben, de egyben azt is sürgeti, hogy az elítélő nyilatkozatokon túl lépjen is fel az ilyen megnyilvánulásokkal szemben.

Washington, 2012. november 28. szerda (MTI) - A Rágalmazás Elleni Liga (ADL) amerikai zsidó szervezet méltányolja a magyar kormány gyors reakcióját a parlamentben elhangzott jobbikos antiszemita kijelentésekkel szemben, de egyben azt is sürgeti, hogy az elítélő nyilatkozatokon túl lépjen is fel az ilyen megnyilvánulásokkal szemben.

Ez derült ki azokból a közleményekből, amelyeket Kumin Ferenc nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár és Andrew Srulevitch, az ADL európai ügyekért felelős igazgatójának szerdai New York-i találkozójáról adtak ki.

A Miniszterelnökség Nemzetközi Kommunikációs Irodájának közleménye szerint Kumin Ferenc tolmácsolta tárgyalópartnerének Magyarország kormányának Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő kijelentéseit elítélő véleményét. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: "a kormány nem habozik nevén nevezni az ilyen szörnyűségeket, gyűlölködő tetteket, amelyek ellentétesek az európai és magyar értékekkel".

Az ADL igazgatója elmondta, hogy a szervezet méltányolja a kormány elítélő nyilatkozatát és gyors reagálását az ilyen és ehhez hasonló gyűlölködő kijelentésekre. Kumin Ferenc hangsúlyozta, hogy bár szélsőjobboldalt képviselő Jobbik elegendő szavazatot nyert az előző választásokon a parlamentbe való bejutáshoz, a szélsőséges erőket támogatók száma nem növekszik számottevően. Hozzátette, akárcsak más európai országokban, szélsőséges megnyilvánulások sajnos Magyarországon is tapasztalhatók, de nem tükrözik a magyar értékeket.

A felek megvitatták, milyen további lépéseket lehetne tenni az ilyen gyűlölködés visszaszorítására és a szélsőséges kijelentéseket tevők felelősségre vonására, amihez Srulevitch számos konstruktív javaslatot tett, és kijelentette, hogy kész segíteni a kormány erőfeszítéseit a szélsőséges ideológiák visszaszorításában - áll a Nemzetközi Kommunikációs Iroda kommünikéjében.

Az Rágalmazás Elleni Liga közleménye szerint a szervezet méltatta, hogy a magyar kormány elítélte Gyöngyösi Mártonnak a parlamentben elhangzott kijelentését, de sürgette, hogy bizonyítsa állítását, miszerint "meghozza a lehető legszigorúbb intézkedéseket a rasszizmus és az antiszemita magatartás leküzdésére".

Az Orbán Viktor miniszterelnökhöz írt levelében az ADL rámutatott, hogy Kövér László házelnök kifejezte szándékát a házszabályok megváltoztatására a rasszista kijelentéseket tevő képviselők megbüntetése érdekében, ám a szervezet emlékeztetett arra, hogy hasonló ígéretek a múltban is elhangzottak.

Az ASDL utalt arra, hogy 2011 júliusában, Novák Előd jobbikos képviselő kijelentései nyomán Kövér László hasonló bejelentést tett, Lázár János, a Fidesz akkori frakcióvezetője pedig közölte, hogy a kormány törvénytervezetet terjeszt be a parlamentben elhangzó rasszista beszéd büntetésére.

A közlemény szerint Abraham H. Foxman, az ADL országos igazgatója felhívta a figyelmet, hogy Baráth Zsolt áprilisi parlamenti vérvádját és Gyöngyösi antiszemita kijelentését elítélték, de azokat nem követte büntetés.

"Várjuk a lehetséges útjait annak, ahogy Magyarország felléphet az antiszemitizmus és a rasszizmus megnyilvánulásai ellen" - emlékeztetett Foxman a korábbi ígéretekre.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!