Magyarország

2012.11.29. 11:36

Fazekas Sándor: megvédjük a gazdák pénzét

Brüsszel, 2012. november 28., szerda (MTI) - Megvédjük a gazdák pénzét - hangoztatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán Brüsszelben az MTI-nek és a BruxInfónak adott nyilatkozatában, miután részt vett az uniós országok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozásán.

Brüsszel, 2012. november 28., szerda (MTI) - Megvédjük a gazdák pénzét - hangoztatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán Brüsszelben az MTI-nek és a BruxInfónak adott nyilatkozatában, miután részt vett az uniós országok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozásán.

Elmondta, hogy a megbeszélésen a közös agrárpolitika jövőjével foglalkoztak, de mivel a múlt heti uniós csúcstalálkozón nem született megállapodás a 2014 és 2020 közötti keretköltségvetésről - így azon belül a mezőgazdasági támogatási összegek nagyságáról sem -, a miniszterek most csupán egyes részterületekkel kapcsolatban tudtak érdemi munkát végezni.

A tanácskozáson mindazonáltal egyetértés volt abban, hogy a mezőgazdaság a jövő ágazata, a közös agrárpolitikába eszközölt beruházások "egyúttal befektetést jelentenek a jövőbe, hiszen a mezőgazdaságon múlik a kontinens élelmiszertermelése" - mondta Fazekas Sándor.

A miniszter beszámolt arról is, hogy tárgyaltak a piacszabályozásról, azon belül érintették a cukorkvótarendszert és a szőlőtelepítési jogokat, valamint napirenden volt a közös agrárpolitikán belül az úgynevezett zöldítésre - a környezetvédelmi szempontok előtérbe helyezésére - vonatkozó szabályozási tervezet.

Magyarország - erősítette meg Fazekas - a cukorkvótarendszer fenntartásában érdekelt. Az a magyar célkitűzés, hogy "biztosítsuk a jelenlegi termelést, és a kvótarendszert növeljük olyan szintig, hogy az önellátást biztosítson".

A szőlőtelepítési jogokat illetően - folytatta a miniszter - Magyarország szintén a rendszer fennmaradásában érdekelt, mert ez a biztosítéka annak, hogy megfelelő, jó minőségű bort állítsanak elő. Fazekas Sándor utalt arra a veszélyre, hogy a telepítési jogok szabályozásának hiányában az unió déli államai aránytalan előnyökre tehetnének szert. Erről a kérdésről decemberben még további egyeztetéseket tartanak - közölte.

A zöldítés kérdése Fazekas Sándor elmondása szerint nagy vitát váltott ki a miniszterek között.

"Mi a rugalmas megoldásnak vagyunk a hívei, ami magában foglal olyan szabályokat, hogy az agrárkörnyezet-gazdálkodási programban résztvevők mentesüljenek a zöldítés követelménye alól" - mondta a vidékfejlesztési tárca irányítója.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása függ attól is, milyen forrásokkal rendelkezik majd a közös uniós agrárpolitika.

"Előfordulhat, hogy a csökkenés megállításáért kell küzdenünk, hiszen vannak tagállamok, amelyek az agrárpolitikára fordítható forrásokat csökkenteni akarják" - mondta.

- MTI, Kárpáti János -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!