Magyarország

2012.10.13. 11:33

Rendőrgázolás - Kollégái emlékeztek Kenéz Imrére

Apátfalva, 2012. október 12., péntek (MTI) - Mintegy száz kollégája és ismerőse emlékezett péntek este Apátfalván Kenéz Imre rendőr törzszászlósra, akit egy nappal korábban egy 34 éves osztrák férfi Hummer terepjárójával a gyanú szerint szándékosan elgázolt.

Apátfalva, 2012. október 12., péntek (MTI) - Mintegy száz kollégája és ismerőse emlékezett péntek este Apátfalván Kenéz Imre rendőr törzszászlósra, akit egy nappal korábban egy 34 éves osztrák férfi Hummer terepjárójával a gyanú szerint szándékosan elgázolt.

A Makóról, Szegedről, Hódmezővásárhelyről összegyűlt rendőrök és civilek mécseseket gyújtottak az Ady Endre és a Széchenyi utca sarkán. Többen könnyeikkel küszködve nézték meg a helyszínt, ahol az aszfalton még látszottak a bűnügyi szemle során felrajzolt jelek.

Mózes Sándor nyugállományú alezredes, Kenéz Imre első parancsnoka újságíróknak elmondta, a törzszászlós szolgálatban és azon kívül is példamutató, igazi rendőr volt. Végtelenül szerette a munkáját, minden utasítást legjobb tudása szerint teljesített.

"Olyan kollégát veszítettünk el, akit példaképül lehet állítani az egész állomány elé" - mondta az alezredes. A nyugállományú rendőr egyetért kollégájával, aki csütörtökön azt kérte az életveszélyes állapotban lévő törzszászlóssal felszálló mentőhelikopter pilótájától, nagyon vigyázzanak a sérültre, "mert a világ legrendesebb sráca".

Kenéz Imre 1977-ben született Szegeden, tanulmányai elvégzése után 1998-ban kezdte meg hivatásos szolgálatát Kecskeméten járőrként. Szakmai munkája alapján 1999-ben került járőrvezetőként a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság állományába. 2008-ban nevezték ki ellenőrző motoros járőrvezetővé.

A megyei főkapitányság közleménye szerint Kenéz Imre munkakörében mindig kitűnt fegyelmezett magatartásával, rendkívül magas fokú hivatásszeretetével és a rábízott feladatok következetes, pontos teljesítésével. Munkájára szorgalom, precizitás, nagyfokú felelősségérzet volt jellemző, ennek elismeréséül két alkalommal főkapitányi jutalomban részesült, törzsőrmesteri, zászlósi és törzszászlósi rendfokozatba soron kívül léptették elő.

Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította Kenéz Imre rendőr törzszászlóst, és posztumusz hadnaggyá nevezte ki.

A Szegedi Városi Bíróság pénteken elrendelte a terepjárót vezető osztrák férfi előzetes letartoztatását. A gyanúsított korábban 28 alkalommal került összetűzésbe a törvénnyel, többi között hivatalos személy elleni erőszak és fegyveres rablás miatt. A férfi ellen - akit a történtek során négy lövés ért, ezért a tököli rabkórházba kerül - hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntettének gyanúja miatt indult eljárás, ami 10-től 20 évig, vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújtható.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!