Magyarország

2012.09.10. 17:14

OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt: gazdaságpolitika, adókedvezmény, IMF-megállapodás, olimpia, elszegényedés)

Budapest, 2012. szeptember 10., hétfő (MTI) - A kormány gazdaságpolitikájáról, a családi adókedvezményről, az IMF-megállapodásról, az olimpiáról és az elszegényedésről szóltak a napirend előtti felszólalások az Országgyűlés első ülésnapján.

Budapest, 2012. szeptember 10., hétfő (MTI) - A kormány gazdaságpolitikájáról, a családi adókedvezményről, az IMF-megállapodásról, az olimpiáról és az elszegényedésről szóltak a napirend előtti felszólalások az Országgyűlés első ülésnapján.LMP: a miniszterelnök számoltatja el a parlamentet

"Magyarország miniszterelnökének politikai és morális beszámíthatósága minimum kétséges" - kezdte napirend előtti felszólalását Jávor Benedek.

Az LMP frakcióvezetője bírálta a kormány intézkedéseit, a többi közt azt, hogy "az állam önmaga megadóztatásával próbált forrást teremteni a költségvetéshez". Kifogásolta, hogy a kormány az azeri baltás gyilkot "eladta egy kaukázusi diktátornak", valamint a választási regisztráció bevezetésének tervét is.

Szerinte jelenleg a miniszterelnök számoltatja el a parlamenti többséget, amely nem akarja tudomásul venni, hogy a "szabadságharcnak nevezett ámokfutás megbukott".

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes válaszában kifogásolta, hogy az LMP politikusa úgy szólította meg a Fideszt, hogy a kormánypárti frakciónak a házszabály értelében nincs módjuk arra reagálni.

Azt mondta, hogy nem a Fidesz, hanem az LMP frakciójából mondanak le újabb és újabb képviselők, "mint ha itt bomlana meg a fegyelem, vagy nem lenne meg az egységes értelmezés".

Közlése szerint ezzel szemben a frakciószövetség egységét az adja, hogy tagjai ugyanúgy képzelik el a feladatok megoldását. "Arra szövetkeztek, hogy együttesen, fegyelmezett munkával kivezetik az országot a válságból" - fogalmazott a politikus.

A KDNP a családi adókedvezmény kiterjesztését szorgalmazta

Pálffy István (KDNP) pártja, a magyar családok számára kedvező javaslatát ismertette felszólalásában. Mint mondta, az átlagkeresetű családoknak havi 30 ezer forintos többletet jelenthet, ha a családi adókedvezmény a járulékokra is kiterjeszthető lenne abban az esetben, ha az érintettek adóalapja nem teszi lehetővé a kedvezmény teljes kihasználását.

Hozzátette: az intézkedés éves szinten szerinte 30-35 milliárdos kiadást jelentene a költségvetésnek.

Beszélt még a családi csődvédelem bevezetésének fontosságáról, valamint a rezsitartozásokkal kapcsolatos védelem szükségességéről is a családok esetében.

Cséfalvay Zolán államtitkár azt mondta: cél, hogy a családi adókedvezmény minden érintett számára kihasználható legyen, de mint mondta, figyelni kell a költségvetési vonzatra, így annak megvalósítása hatástanulmányokat igényel.

A már elkészült hatásvizsgálatok szerint, ha maradéktalanul megvalósítják a KDNP javaslatát, az 48 milliárd forintos kiesést jelentene a büdzsének.

A javaslatról még nem született döntés - mondta az államtitkár.

MSZP: a kormány tanuljon a saját hibájából!

Józsa István (MSZP) szerint Orbán Viktor bizonyára stabilabbnak látta a gazdaság helyzetét 2010-ben, mint jelenleg, hiszen "akkor még elhajtotta az IMF-et".

Az elmúlt két év gazdaságpolitikáját bírálva azt mondta: az jogbizonytalanságot hozott, megszűnt a forint stabilitása és növekedtek az adók Hozzátéve: a válság oka nem az Európai Unió, hanem Orbán Viktor politikája.

Soha nem volt ilyen alacsony a beruházási ráta, "menekül a pénz Magyarországról" - fogalmazott, és arra szólította fel a kormányoldal politikusait: tanuljanak a saját hibáikból.

Cséfalvay Zoltán válaszában a kormány gazdaságot stabilizáló intézkedéseit sorolta. Példaként az államháztartási hiány 3 százalék alatt tartását említette.

Elismerte, hogy a csökkent az ország versenyképessége, egy felmérés szerint világviszonylatban a negyvennyolcadik helyről a hatvanadikra esett vissza az ország, de mint mondta, volt az ország rosszabb pozícióban is, például 2006-ban.

A Fidesz az olimpián elért eredményeket méltatta

Borkai Zsolt (Fidesz) a nyári olimpia magyar sikereiről szólva azt mondta: miközben a sportolók küzdöttek, a magyarok soha nem voltak olyan egységesek, mint a játékok alatt.

A politikus, aki egyben a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, szólt arról is: jól működött a felkészülés finanszírozása, amelyet egységesen a MOB irányít.

Minden várakozást felülmúlt a paralimpiai csapat szereplése is - hangsúlyozta Borkai Zsolt.

Czene Attila államtitkár köszönetet mondott a sportolóknak, egyben beszámolt az elmúlt két év sportkormányzati lépéseiről.

A ciklus hátralévő részében a sport erősítése nem kevésbé lényeges lépéseket kíván - mondta - hozzátéve: sportinformációs rendszerre van szükség. Emellett területi sportirodák jönnek létre, amelyek összehangolják a helyi utánpótlás igényeit.

Hozzátette: a szabadidő- és iskolai sport fejlesztése szintén a következő két év céljai között szerepel.

Jobbik: egyre mélyül a szociális válság

Sneider Tamás, a Jobbik képviselője azt mondta: jelentősen nőtt a szegények száma, köztük a szegény gyermekeké is. Az IMF-hitellel kapcsolatban azt közölte: az a világon mindenütt a társadalom jelentős részeinek elszegényedéséhez vezet.

Bírálta a szocialisták ezzel kapcsolatos politikáját, és hosszasan sorolta, milyen megszorításokat tett a szocialista kormány annak idején a valutaalappal kötött megállapodás után.

Kifogásolta, hogy szerinte a mindenkori kormányok csak újabb hitelfelvételekben tudnak gondolkodni.

Halász János államtitkár szerint a képviselőnek nincs igaza, hiszen a kormány intézkedések sorát hozta a szociális válság elmélyülésének megakadályozására. Ezek között említette a család szerepének megerősítését és a gyermekszám növekedése érdekében hozott döntéseket.

Beszélt az adósságcsapda elkerüléséről is, amelyben - mint mondta - a kormány szintén példát mutatott Európának.

A munka folytatása között említette a munkahelyvédelmi akciótervet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!