Magyarország

2012.07.06. 08:35

Kolompár-per - Egyetlen vádlott esetében sem jogerős az ítélet

Kecskemét, 2012. július 5., csütörtök (MTI) - Egyetlen vádlott esetében sem jogerős a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen első fokon a Kecskeméti Városi Bíróságon csütörtökön kihirdetett ítélet; a per másodfokon a Kecskeméti Törvényszéken folytatódik.

Kecskemét, 2012. július 5., csütörtök (MTI) - Egyetlen vádlott esetében sem jogerős a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen első fokon a Kecskeméti Városi Bíróságon csütörtökön kihirdetett ítélet; a per másodfokon a Kecskeméti Törvényszéken folytatódik.

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró kisebb szünetek közbeiktatásával nyolc órán keresztül indokolta az ítéletet, majd az ügyész és a még jelen lévő vádlottak és védőik nyilatkoztak az ítélet elfogadásáról, illetve fellebbezés benyújtásáról.

A tárgyalási nap kezdetén kihirdetett ítélet kétrendbeli, részben társtettesként, részben folytatólagosan elkövetett, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűntettében, valamint az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek társtettesként, folytatólagosan elkövetett megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek Kolompár Orbánt. Első fokon 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) egykori elnökét.

A bíróság a folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és a számvitel rendjének megsértése bűntette miatt emelt vád alól felmentette Kolompár Orbánt.

Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész Kolompár Orbán esetében súlyosbításért jelentett be fellebbezést, azoknak a vádpontoknak az esetében pedig, amelyek alól felmentették a vádlottat, a bűnösség megállapításáért.

Kolompár Orbán a két vádpont alóli felmentését tudomásul vette, a többi vádpont esetében pedig felmentésért nyújt be fellebbezést.

A szökésben lévő Kolompár László másodrendű vádlott esetében - akit 1 év 10 hónap börtönre ítéltek - az ítéletig érvényben volt lakhelyelhagyási tilalom kényszerintézkedést megszüntette a bíróság. Az elfogatóparancs azonban továbbra is érvényben maradt, mert két felfüggesztett szabadságvesztés büntetés hatálya alatt áll a vádlott.

Az ügyész az ő esetében is súlyosbításért nyújt be fellebbezést.

Az ügyész az ötöd- és a hatodrendű vádlottak esetében bűnösségük megállapításáért jelentett be fellebbezést. Őket a bíróság felmentette az ellenük emelt vádak alól.

A többi vádlott esetében az ügyész tudomásul vette az ítéleteket.

Mivel több vádlott és védő sem volt jelen az ítélethirdetésen, ők az írásos végzés kézhez kapása után dönthetnek arról, hogy elfogadják az ítéletet, vagy fellebbeznek ellene.

A Kolompár Orbán és nyolc társa ellen 2009 novemberében megkezdett, majd 2010 nyarán újrainduló perben három ügyet egyesítettek.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!