Magyarország

2012.03.19. 17:25

Tábornokok vesztegetési pere - Folytatódott a vádlottak meghallgatása a Kaposvári Törvényszéken

Kaposvár, 2012. március 19., hétfő (MTI) - Folytatódott a vesztegetéssel vádolt tábornokok pere hétfőn a Kaposvári Törvényszéken; a januárban elkezdődött büntetőügy 16 vádlottja közül hétfőn ötöt hallgatott meg a bíróság katonai tanácsa, köztük Huszti András dandártábornok negyedrendű vádlottat, aki részben bűnösnek vallotta magát.

Kaposvár, 2012. március 19., hétfő (MTI) - Folytatódott a vesztegetéssel vádolt tábornokok pere hétfőn a Kaposvári Törvényszéken; a januárban elkezdődött büntetőügy 16 vádlottja közül hétfőn ötöt hallgatott meg a bíróság katonai tanácsa, köztük Huszti András dandártábornok negyedrendű vádlottat, aki részben bűnösnek vallotta magát.

Huszti András a már korábban meghallgatott Lévai István Attila dandártábornok első-, Fapál László egykori közigazgatási államtitkár másod- és Nemes Dénes volt kommunikációs tanácsadó harmadrendű vádlottak jelenlétében folyó tárgyaláson azt mondta: részbeni bűnösségét a 2010-ben önmagára is terhelő vallomást tartalmazó feljelentésében is elismerte. Azt azonban sem akkor, sem most nem tudta megmondani, hogy mely vállalkozóktól és mennyi pénzt kapott - a pénz közvetítő útján jutott el hozzá -, azt pedig tagadta, hogy bárkitől pénzt követelt volna, vagy a vádlottak közül bárkivel ilyesmiről megegyezett volna.

A Központi Nyomozó Főügyészség három dandártábornok - egyikük Oláh János tizenhatodrendű vádlott -, hat ezredes, két alezredes, egy őrnagy és négy polgári személy ellen emelt vádat költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt. Az ügyészség szerint a vádlottak a Honvédelmi Minisztérium (HM) általuk vezetett intézményeinek különböző szolgáltatást nyújtó vállalkozásoktól a nekik adott megrendelések fejében a HM által kifizetett összegek egy részét visszakérték.

A megvádolt tábornokok a HM intézményeiben - a Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal nemzetközi igazgatóságán, a védelemgazdasági főosztályán, továbbá a Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóság (ez 2005 áprilisától Nemzetközi Rendezvényszervező Hivatallá alakult) - vezető beosztást töltöttek be, Fapál László 2004 decembere és 2006 júniusa között a HM közigazgatási államtitkára volt.

Huszti András negyedrendű vádlott - ma már nyugalmazott tábornok - 2011-2005 között a Honvédelmi Minisztérium Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóságot vezette. A csaknem két órán át tartó meghallgatásán többször is hangsúlyozta együttműködési készségét a az ügyben nyomozást folytató hatóságokkal, továbbá azt: kezdetben nem tudta, hogy bűncselekményt követ el. Elmondása szerint ezt erősítette meg Oláh János dandártábornok, amikor egy pénzátadáskor rákérdezett, hogy "mi ez", és azt válaszolta: "nyugodjak meg, teljesen szabályos és törvényes, ez olyan, mint az orvosoknak adott hálapénz".

Ifkovics Béla tanácsvezető bíró, miután kifejtette a hálapénz és a vesztegetés közötti különbséget, azaz, hogy az előbbivel szemben az utóbbi büntetendő cselekmény, kivált, ha közpénzről van szó, azt kérdezte a vádlottól, hogy magas rangú katonai vezetőként, állami alkalmazottként "hogyan vehetett át olyan pénzt, amiről nem tudta, micsoda". Huszti András erre úgy választolt: "nem tudom megmondani".

Arra a kérdésre, hogy hozzávetőleg mégis mennyi pénzt kapott, öt és tízmillió forint közötti összegre becsülte az átvett összeget.

Az, hogy ezzel bűncselekményt követ el, "csak később, fokozatosan vált világossá" számára - mondta a tárgyaláson, hozzátéve: akkor, hogy "ebből a körből" ki tudjon lépni, 2005 őszén elvállalta a tatai dandárparancsnoki beosztást, vállalva öt év ingázást.

"Hagytam magam sodortatni az eseményekkel, anélkül, hogy azok lényegével tisztában lettem volna. Tudtam, hogy bizonyos elvárásoknak meg kell felelni, ha ezt nem teszem, akkor könnyen az utcára kerülök" - hozta fel mentségként a tábornok. Azt mondta, nagyon megbánta, amit tett, de féltette a beosztását, a családját és az egzisztenciáját, ezért jobbnak látta "beállni a sorba".

A tárgyalás kedden további vádlottak meghallgatásával folytatódik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!