Magyarország

2012.02.08. 09:17

Új járás csak a régi megszüntetésével lehet!

Debrecen, Budapest - Új járás kialakításának kezdeményezése azt jelenti, hogy meg kell szüntetni egy másikat. 

Debrecen, Budapest - Új járás kialakításának kezdeményezése azt jelenti, hogy meg kell szüntetni egy másikat. A társadalmi egyeztetés során érkezett javaslatokat szakmai szempontok alapján értékelik ki, majd a kormánymegbízottak segítségével születik döntés arról, mely javaslatokat érdemes beépíteni a készülő rendszerbe – válaszolta a Napló kérdésére Horváth Orsolya osztályvezető a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból (KIM). Érdeklődésünkre az adott okot, hogy több hajdú-bihari település is észrevétellel, módosító javaslattal kereste meg a tárcát a járások ügyében. A januárban közzétett változatról ugyanis a polgármesterekkel előzőleg nem egyeztettek. Hogy mégis kiknek a munkájára épült, a kérdésre ezt a választ kaptuk: …szakmai megalapozottságáért kutatóintézeti szakmai tanulmány készült. A Hétfa Kutató Központ az első variációknál a történelmi, településtudományi és munkahely-elérési szempontrendszert vette alapul. A (KIM) a járások számára vonatkozó javaslat kialakítása kapcsán figyelembe vette a kutatói javaslatokat, valamint az előzetesen lefolytatott egyeztetéseket is.… több elképzelés is felmerült, száztól háromszázötvenig.

Országosan 168 járás lesz

A következő kérdésünkre adott válaszból megtudtuk, hogy „168 járás lesz az országban, illetve 7 körzet Budapesten. Ez valóban fix szám, s azt jelenti, hogy ha valaki más járás kialakítását kezdeményezi, akkor avval kell számolni, hogy meg kell szüntetni egy másikat, de nem jelenti azt, hogy a járási székhelyek nem változhatnak a jelenleg tervezettnél”.

A tervek szerint még februárban az Országgyűlés elé kerül a törvényjavaslat, a járási székhelyeket és illetékességi területet meghatározó kormányrendeletet pedig a törvénynek az Országgyűlés általi elfogadását követően, várhatóan tavasszal fogadja el a kormány – tájékoztatta a Naplót az osztályvezető.

HBN - SZK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!