Magyarország

2011.12.09. 09:55

OGY - Harrach: a családpolitika célja a társadalom egészséges szerkezetének biztosítása

Budapest, 2011. december 9., péntek (MTI) - A családpolitika célja az, hogy biztosítsa a társadalom egészséges szerkezetét, megteremtse a családok jólétét, szolgálja a nemzet fennmaradását és a gyerekek érdekét - mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az új családvédelmi törvény általános vitáját megnyitó expozéjában.

Budapest, 2011. december 9., péntek (MTI) - A családpolitika célja az, hogy biztosítsa a társadalom egészséges szerkezetét, megteremtse a családok jólétét, szolgálja a nemzet fennmaradását és a gyerekek érdekét - mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az új családvédelmi törvény általános vitáját megnyitó expozéjában.

A négy kereszténydemokrata képviselő, Harrach Péter, Michl József, Tarnai Richárd és Bagdy Gábor által jegyzett indítvány természetes személyek érzelmi és gazdasági közösségeként írja le a családot, amelynek alapja egy férfi és egy nő házassága vagy egyenes ági rokoni kapcsolata, illetve családba fogadó gyámsága lehet.

Harrach Péter szerint három fontos elemet tartalmaz a javaslat: rögzíti a családtámogatási rendszert, foglalkozik a munka és a család összeegyeztetésének kérdésével, valamint a nyugdíjrendszer és a gyermeknevelés kapcsolatával. A javaslat így szól az adókedvezményről, amely Harrach Péter szerint a polgári kormány legfontosabb családtámogatási eleme. Mint mondta, a munkajövedelemhez kötött támogatás erősíti a társadalmat fenntartó réteget, azokat támogatja, akik dolgoznak és gyereket nevelnek.

A KDNP frakcióvezetője igazságosnak és indokoltnak nevezte, hogy a gyermeket nevelő szülő esetében a munka világában elszenvedett hátrányt valamilyen formában a nyugdíjrendszerben ellentételezzék.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy bár sokan vitatják, de ez törvényjavaslat elkülöníti a családok támogatását és a szociális rászorultság alapján járó támogatásokat, mert az előterjesztők véleménye szerint a családpolitika nem szegénypolitika. Hozzátette: amikor a segélyszerű támogatás kizárólagossá válik, akkor az a megélhetési gyermekvállalást erősíti, vagyis azokat, akik nem munkából, hanem segélyből akarnak megélni.

Kiemelte, hogy a javaslat szól a szülő kötelességeiről és - sokak megrökönyödésére - a gyermekek kötelezettségeiről is. Lehet ezen élcelődni - folytatta Harrach Péter - de szerinte a javaslat ezen része nem más, mint a Horn Gyula miniszterelnöksége alatt, 1997-ben elfogadott gyermekvédelmi törvényből vett szó szerinti idézet, nem pedig a "KDNP elavult, avas szemléletének megjelenése".

A KDNP-s politikus kiemelte a törvény azon paragrafusát, amely kötelezi a médiaszolgáltatókat, hogy tartsák tiszteletben a házasságot és a családi értékeket. Harrach Péter szerint ez ma nincs így, ha bekapcsoljuk a televíziót, akkor azt látjuk, hogy az üresség, az értéktelen élet ábrázolásával, példaként állításával rombolják a család értékeit.

A házasság és az élettársi kapcsolat viszonylatában beszélt arról is, hogy család és család, gyermek és gyermek között nem szabad különbséget tenni, de személyes véleménye szerint a házasságban megvannak azok az értékek, amelyek fontosak a család számára, és a gyermekvállalási kedv is erősebb házasságban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!