Magyarország

2011.09.14. 14:18

Szerdán hirdet határozatot Kaszab Csaba ügyében a Fővárosi Ítélőtábla

Budapest, 2011. szeptember 14., szerda (MTI) - Szerdán hirdet határozatot az első fokon vesztegetés miatt börtönbüntetésre ítélt Kaszab Csaba volt kőbányai szocialista alpolgármester ügyében a Fővárosi Ítélőtábla.

Budapest, 2011. szeptember 14., szerda (MTI) - Szerdán hirdet határozatot az első fokon vesztegetés miatt börtönbüntetésre ítélt Kaszab Csaba volt kőbányai szocialista alpolgármester ügyében a Fővárosi Ítélőtábla.

 

A Fővárosi Ítélőtábla még 2008 márciusában helyben hagyta Kaszab Csaba ügyében az első fokú ítéletet, amely szerint a volt kőbányai alpolgármester két év börtönbüntetést kapott vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt.

Azonban az ítéletet a Legfelsőbb Bíróság eljárási hiba miatt hatályon kívül helyezte, új eljárás indult, és a Fővárosi Bíróság 2010. áprilisában - ismét első fokon - Kaszab Csabát vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt 3 év 10 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. Ezen kívül 17 millió forint vagyoni előny megfizetésére kötelezte.

Kaszab Csaba szerdán a bíróságon azt mondta, semmiféle vesztegetés nem történt, s nem érzi magát bűnösnek. Védője felmentését kérte.

Az első fokú bíróság által megállapított tényállás lényege szerint az ügy másodrendű vádlottja, Kaszab Csaba, aki a kőbányai vagyonkezelő igazgatósági elnöke és a Kőbányai Önkormányzat Beruházási és Városüzemeltetési Bizottságának vezetője is volt, egy építési munkákat kérő ismerőse rendelkezésére bocsátotta azoknak a társasházaknak a címét, ahol a tervezett felújítási költségek a legmagasabbak voltak, és amelyek 2000 nyarán indultak az önkormányzat által meghirdetett, vissza nem térítendő felújítási támogatásra irányuló pályázaton, de nem nyertek.

Kaszab Csaba és ismerőse megállapodást kötöttek, amelynek lényege az volt: ha az ismerős férfi megkapja a munkákat, akkor az azok után járó díjak felét visszautalja Kaszab Csabának.

Kaszab Csaba ezután felhívta az ügy elsőrendű vádlottját Holló Leventét, a Kőbányai Vagyonkezelő Rt. tulajdonosi csoportjának akkori vezetőjét, és hatáskörét túllépve, hivatali helyzetével visszaélve arra kérte, hogy a vagyonkezelő nevében - kötelességét megszegve - bízza meg ismerősét a társasházak felújításával, mégpedig a legnagyobb kivitelezési összeggel járó felújításokkal, és intézze el a munkadíjak kifizetését úgy, mintha e társasházak is a pályázaton nyertek volna.

Ezt követően Kaszab Csaba ismerőse megállapodott Holló Leventével, hogy a munkák nettó értékének tíz százalékát kéri az ügyintézés fejében, amit később készpénzben meg is kapott. Holló Levente - akit első fokon a bíróság gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által folytatólagosan kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélt - 2000 szeptembere és novembere között több mint hárommilló forint jogtalan előnyhöz jutott.

A vagyonkezelő összesen több mint 32 millió forintot fizetett ki a Kaszab Csaba ismerőse által vezettet társaságnak öt kőbányai társasház felújítása után. Az igazságügyi építésügyi szakértői vélemény szerint mind az öt ház esetében a felújításhoz ténylegesen szükséges összeget meghaladó kifizetés történt. Az átvett összegekből Kaszab Csabának 17 millió forintot juttatott ismerőse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!