Magyarország

2011.09.15. 12:07

Országvédelmi akcióterv - Fidesz: a fordított áfafizetés a gazdaság fehérítését szolgálja

Nyíregyháza, 2011. szeptember 15., csütörtök (MTI) - Jótékony hatású és a gazdaság fehérítését szolgálja az országvédelmi akcióterv fordított áfát érintő szabályozása - jelentette ki Simon Miklós, a Fidesz térségi országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón csütörtökön Nyíregyházán.

Nyíregyháza, 2011. szeptember 15., csütörtök (MTI) - Jótékony hatású és a gazdaság fehérítését szolgálja az országvédelmi akcióterv fordított áfát érintő szabályozása - jelentette ki Simon Miklós, a Fidesz térségi országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón csütörtökön Nyíregyházán.

 

Az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn bejelentett hatpontos terv kapcsán a fideszes képviselő arra emlékeztetett: az általános forgalmi adóval (áfa) kapcsolatos visszaélések igen érzékenyen érintik a mezőgazdaságot, az ágazatban elsősorban a szemes terményeknél és az olajos magvaknál vannak ilyen jellegű problémák.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az elmúlt időszakban két esetben indított eljárást több milliárd forintos adócsalás gyanújával, a terményeket illető ilyen visszaélések nagyságrendje nagyjából százmilliárd forintra becsülhető - tette hozzá Simon Miklós.

A csalások kiküszöbölésére bevezetendő fordított áfa lényege, hogy az áfát csak a szolgáltatás igénybevevője fogja megfizetni, a gazdák és a közbeeső kereskedők nettó számlát állítanak ki, és ilyen módon áfát nem igényelhetnek vissza - fejtette ki a képviselő. A termékláncon nettó értékesítés történik: a gazdák eladott termékeikért nettó árat fognak kapni, viszont a gazdálkodáshoz szükséges eszközök esetén marad az áfa-visszaigénylési jogosultságuk.

Simon Miklós hangsúlyozta: ezzel a lépéssel a gazdálkodókat és a kereskedőket nem éri hátrány, a jótékony hatású intézkedéstől a gazdaság fehéredését és az adócsalások számának csökkenését várja a kormány.

Az országvédelmi akcióterv uzsorával kapcsolatos bűncselekmények visszaszorítását szorgalmazó pontja kapcsán Karakó László, a Fidesz országgyűlési képviselője kifejtette: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében súlyos problémát okoznak az uzsorások, a térségben szeptember elejéig huszonnégy ilyen típusú bűncselekmény miatt indult rendőrségi eljárás.

A megyében új módszerrel, úgynevezett "boltocskázással" próbálnak az uzsorások pénzt kicsalni a rászorultaktól. Az elkövetők fogyasztási cikkeket, elsősorban élelmiszereket raktároznak a lakásukban, ezekért a hónap végén a bolti ár öt-tízszeresét is elkérik a hozzájuk fordulóktól - ismertette a fideszes képviselő.

"A bűnüldöző szerveket az uzsorásokkal szemben úgy hozzuk helyzetbe, hogy megteremtjük a hatékony munkához szükséges jogi hátteret" - utalt a büntető törvénykönyv tervezett szigorításaira Karakó László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!