Magyarország

2011.09.19. 17:03

Országvédelmi akcióterv - Elemző: körültekintően kell dönteni a végtörlesztésről

Budapest, 2011. szeptember 19., hétfő (MTI) - A devizahiteleseknek nem szabad sietniük, körültekintően kell dönteniük a végtörlesztésről, és több bank ajánlatát is ki kell kérniük, ha forinthitelből rendezik devizaadósságukat - mondta el Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI kérdésére.

Budapest, 2011. szeptember 19., hétfő (MTI) - A devizahiteleseknek nem szabad sietniük, körültekintően kell dönteniük a végtörlesztésről, és több bank ajánlatát is ki kell kérniük, ha forinthitelből rendezik devizaadósságukat - mondta el Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI kérdésére.

Felhívta a figyelmet arra, hogy azok, akik nem rendelkeznek megtakarítással nem biztos, hogy a teljes devizában fennálló tartozásuk összegét megkapják újabb forinthitelként bankjuktól. Ennek elsősorban az az oka, hogy az ingatlan fedezeti értéke sok esetben már nem éri el a fennálló tőketartozást, és valószínű az is, hogy a forinthitelnél a bankok alacsonyabb fedezeti értéket állapítanak meg, mint a devizahitel felvételekor. Így sok adós kényszerülhet arra, hogy valamekkora önerővel fedje be ezt a finanszírozási lyukat, és saját erőből egészítse ki a tartozását el nem érő forinthitelt. Mivel erre nem lesz mindenki képes, ez az elemző szerint a lehetőség egyfajta természetes fékje lesz.

A bankok még nem döntötték el, hogy milyen kondíciókkal nyújtanak forinthiteleket a végtörlesztési lehetőséggel élőknek, de Kuti Ákos elképzelhetőnek tartotta, hogy az ügyfelek megtartása érdekében lesznek a meglévőknél kedvezőbb hitelfeltételek. Azt is valószínűnek nevezte, hogy ezeket a bankok nem hirdetik meg mindenkinek, egyedi ajánlatokat készítenek. Ezért arra hívta fel a végtörlesztési lehetőséget fontolgató ügyfelek figyelmét, hogy személyesen kérjenek ajánlatot több banktól is.

Az MTI által megkérdezett kereskedelmi bankoknál érezhetően megtorpant az árfolyamgát iránt tömegesnek eddig sem mondható érdeklődés, a devizahitelesek a végtörlesztési lehetőséget tartalmazó jogszabály megjelenésére, illetve az ehhez kapcsolódó banki válaszokra várnak.

Az OTP Banknál elmondták, hogy az augusztus 12-i indulás óta eddig több mint ezer ügyfél érdeklődött az árfolyamrögzítési lehetőségről és mintegy 20 százalékuk nyújtotta is be igényét arra. Az ügyfelek érdeklődése egyenletes az OTP-nél. Elmondták azonban azt is, hogy a végtörlesztés lehetőségéről érdeklődők száma kis mértékben szaporodott a bejelentés óta, azonban kiugrónak ez sem mondható. A jogszabályi keretek nyilvánosságra kerülését követően vélhetően ismét kissé emelkedik majd az érdeklődés - jegyezték meg.

A CIB Banknál az árfolyamrögzítési lehetőség indulása napjától országos szinten 850 ügyfél érdeklődött, mindössze 70 igénylést regisztráltak, és kevesebb mint 25 szerződést írtak alá.

A CIB folyamatosan csökkenő érdeklődést tapasztal, mostanra naponta nem éri el a 20-at az érdeklődők száma.

A K&H Banknál csak annyit közöltek, hogy a ténylegesen befogadott igénylések száma eddig pár százra tehető.

A Raiffeisen Banknál hetente ugyan több mint ezer ügyfél érdeklődik a fizetéskönnyítések iránt, de ebből az árfolyamrögzítést igénylők aránya végül pár százalék. Az igénylések száma az utóbbi időben folyamatosan

csökkent a banknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!