Magyarország

2011.04.28. 14:47

Tényfeltáró bizottságot hoz létre a Fidesz a Gyöngyöspatán történtek politikai felelőseinek megtalálására

<p>Tényfeltáró bizottság felállítását kezdeményezi a Fidesz parlamenti frakciója a Gyöngyöspatán történtek tisztázására - jelentette be Kocsis Máté, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján</p>

 A politikus közölte: március eleje óta mondják, hogy nem tartják szerencsésnek etnikai vagy bármilyen indulatok gerjesztését az ország bármely pontján, de ez nem talált meghallgatásra az ellenzéki pártoknál. A bizottság létrehozásának célja, hogy megtalálják az ügy politikai felelőseit.

A bizottság ki fogja vizsgálni az elmúlt hetekben történt eseményeket - közölte Kocsis Máté. Úgy fogalmazott: ma már tisztán látszik a Gyöngyöspatán és más településeken történtek kapcsán is, hogy a Jobbik "beleégett rendfenntartási szerepébe", hiába kérték, hogy hagyja abba, mert nagy kárt fog okozni. A fideszes országgyűlési képviselő szerint az LMP szintén "beleégett" a kampányát támogató amerikai üzletember szerepvállalásába. Az MSZP esetében pedig Gyurcsány Ferenc pénzt ajánlott fel evakuálásra, de ez nem a közbiztonság erősítését szolgálja, és alkalmas a felelőtlen politikai kommunikációra - mondta a politikus.

Kocsis Máté közölte: a bizottságnak ki kell vizsgálnia a gyöngyöspatai romák húsvéti utaztatásának körülményeit, azt, hogy kik és milyen célból vettek részt ennek szervezésében és végrehajtásában. A politikus szerint választ kell kapni arra, ki és miért hazudta azt, hogy evakuálás történik, és miért keltett pánikot, amikor a vöröskereszt illetékesei világossá tették, hogy egy korábban megszervezett programra viszik a helyi családokat. Emellett ki kell vizsgálni, hogy milyen szerepel játszott az ügyben, kinek a megbízása alapján járt el és hazudott evakuálást az LMP kampányát finanszírozó amerikai üzletember - jelentette ki a képviselő.

Vizsgálná azt is a bizottság, hogy kik állnak a magukat rendfenntartóknak álcázó egyenruhás bűnözők mögött, miből finanszírozzák a működésüket, egyenruháikat, eszközeiket - közölte Kocsi Máté. Hozzátette: azt is fontos lenne tisztázni, hogy az ellenzéki pártok miért működnek közre az ország feldúlásában, milyen szándékok vezérlik és milyen politikai felelősség terheli őket.

A politikus kijelentette: aki Magyarországon törvénysértést követ el, nem úszhatja meg következmények nélkül, legyen az cigány származású elkövető, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagja vagy akár országgyűlési képviselő. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány kezdeményezte több jogszabály módosítását a közrend erősítése érdekében.

A testület a tervek szerint május közepére állhat fel, tagjai országgyűlési képviselők lesznek. Kocsis Máté azt mondta: elvárják minden parlamenti párttól, hogy képviseltessék magukat a bizottságban. Közölte: bíznak benne, hogy a testület munkájának eredményeként rövid időn belül meg tudják nevezni a kialakult helyzet politikai felelőseit.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!