Magyarország

2011.04.01. 17:51

Sztrájk jöhet a közmédiában

<p>A tervek szerint jövő héttől tíztagú bizottság tárgyal arról, milyen elégséges szolgáltatást kellene nyújtani a közmédiában, ha a szakszervezetek végül sztrájkot hirdetnének.</p>

Még nincs megállapodás az idei bérekről, ezért jöhetne a munkabeszüntetés, amely érintené a Magyar Televíziót, a Duna Televíziót, a Magyar Rádiót és a Magyar Távirati Irodát is.

A Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (PHDSZSZ) képviseli a közmédiában dolgozók egy részét. Körülbelül 9 ezer tagja van, ebből nagyjából 1500-an dolgoznak a közmédiában. A szervezethez tartozik egyebek mellett a Duna Televízió Dolgozóinak Szakszervezete, a Televíziós Dolgozók Szakszervezete vagy a Magyar Rádió Dolgozóinak Szakszervezete. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) tárgyaltak az idei bérfejlesztésről, egyelőre eredménytelenül.

Nagy Attila, az MTVA gazdasági vezérigazgató-helyettesének pénteki közleménye szerint lezártnak tekintik a bértárgyalásokat. 1300 dolgozó esetében az új adószabályok miatt lesz bérkompenzáció, de az MTVA jövedelempolitikájának újragondolásához a menedzsment és a szakértői csapat időt kér. Ezt azt jelenti, hogy egyenlő munkáért egyenlő bérezést akarnak adni, valamint egységes javadalmazási rendszer kialakítására törekszenek, de a szakszervezetek szerinte ebben nem partnerek.

A szakszervezetek ezzel szemben arra hivatkoztak, hogy a bérkompenzációhoz eleve megkapta a pénzt az MTVA, ezért nem bérkompenzációról, hanem bérfejlesztésről ültek le tárgyalni. Lázár András, a PHDSZSZ vezetője a Független Hírügynökségnek pénteken azt mondta: a február elsejei bértömegre vetítve szeretnének bruttó 4-6 százalékos béremelést január elsejétől visszamenőleg, mivel az Országos Érdekegyeztető Tanács idei évre vonatkozó ajánlásában is ennyi szerepelt. Utána a bérek differenciálásról szeretnének tárgyalni, és ennek alapján dönthetnének arról, végül mennyivel emelik az egyes dolgozók fizetését.

Mivel pénteken nem született megegyezés, tíztagú munkabizottságot hoztak létre, amely a sztrájktörvénynek megfelelően az elégséges szolgáltatásról döntene. A testület várhatóan hétfőn vagy kedden foghatna munkához. A szakszervezeti szövetség javaslata szerint a televíziók és a rádió esetében az elégséges szolgáltatást a hírek jelentenék, egyébként elsötétülnének, illetve elnémulnának a csatornák. Az MTI esetében ugyancsak tárgyalnak a részletekről, de valamilyen módon ott is felfüggesztenék a szolgáltatást - tette hozzá Lázár András.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!