Magyarország

2011.03.04. 13:11

MÁV-os szálak a HM-botrányban - fiktív cégek is indultak MÁV tendereken

<p>MÁV-os szálai is vannak a Hondvédelmi Minisztériummal kapcsolatos botránynak. Spaller Endre, KDNP-s képviselő szerint fiktív cégek is indultak a MÁV-tendereken 2007 és 2009 között - ebben az ügyben érintett a HM volt államtitkára, Fapál László és Zámbori Mihály, egykori kabinetfőnök, akik a vasúttársaság egyik leányvállalatának - a MÁV Ingatlankezelő Kft.- vezetésében voltak érdekeltek. Előbbi jogi tanácsadóként, utóbbi pedig igazgatóként dolgozott itt.</p>

Spaller Endre, a MÁV Zrt. Gazdasági helyzetét vizsgáló parlamenti bizottság tagja beszámolt egy Megaron Kft nevű cégről, amely kapcsán a MÁV Zrt.-nél belső ellenőrzési vizsgálat folyt még tavaly, év elején. Eszerint az érintett kft. ingatlankezeléssel nyert el közbeszerzést körülbelül 90 alkalommal a MÁV-tól. Volt, amikor fiktív cégekkel versenyzett, és csaknem bruttó két és fél kétmilliárd forintért kapott megbízásokat.

A fiktív cégek között van a Lívia és József Bt.-t, ami nem szerepel a cégnyilvántartásban. Beszédes az Ál-Sped Kft., amely ebben az időszakban szintén nem létezett. Emellett pályázott olyan cég is, amelyet már felszámoltak, vagy felszámolási eljárás alatt állt. Több pályázó a Megaron korábbi székhelyére bejelentett cég volt. Ez a folyamat legalább két évig tartott - mondta Spaller Endre.

A KDNP-s képviselő elmondása szerint ugyanebben az időszakban, a MÁV 2009-es üvegzseb adatai szerint a MÁV Zrt-nek is dolgozott a Kft. legalább 143 millió forint értékben.

A MÁV Biztonsági Igazgatósága feljelentést tett az ügyben magánokirat-hamisítás és adócsalás miatt. A nyomozás jelenleg is tart a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

Spaller Endre szerint meg kell vizsgálni azt is, hogy Fapál László a havi bruttó 600 ezer forintos jövedelméért milyen munkát végzett úgy, hogy párhuzamosan a Honvédelmi Minisztériumban és a Zrínyi Nyomdánál is dolgozott külsős tanácsadóként.

Emellett arról is beszámolt, hogy a Megaron mellett a Mega-Logistic Zrt. tevékenysége is figyelemre méltó. A cég nem végzett munkát a MÁV Ingatlankezelőnek egészen addig, amíg Zámbori a cég élére nem került. Amikor viszont Zámori távozott, ez a megrendelésállomány is megcsappant. A cég három év alatt 1,3 milliárd + ÁFA értékű munkát végzett el. Spaller mint mondta, nem állítja, hogy bármi szabálytalanság történt volna, de mégis érdekes, hogy a HM-ből érkező vezetőket követte a HM-ből egy cég is, amely hirtelen nagy értékű munkákat nyert el közbeszerzésen, majd amikor a vezetők távoztak, többet nem nyert el nagy értékű munkákat. Spaller Endre szerint ezt vizsgálnia kell a MÁV bizottságnak.

A KDNP képviselője javasolni fogja, hogy a MÁV bizottság következő ülésén foglalkozzon mindkét cég szerződéseivel.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!