Magyarország

2011.03.31. 18:30

A katasztrófavédelem szerint sem veszélyes itthon a jód-131

<p>A Magyarországon mért jód-131 koncentrációnak semmilyen egészségügyi hatása sincs, hiszen az az egészségügyi határérték alatt van - szögezte le az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Korábban ezt hangsúlyozta a sugárbiológiai intézet, illetve a nukleáris technikai intézet igazgatója is.</p>

Folyamatosan mérik itthon a radioaktív jód-131 izotóp koncentrációját is - emlékeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Pakson, Dunaföldváron, Debrecenben és Budapesten is vannak mérőállomások. Az itthon mért jód-131 koncentrációnak semmilyen egészségügyi hatása nincs, mivel az egészségügyi határérték alatt van - szögezi le a közlemény. A jód-131 egyébként korábban is megtalálható volt környezetünkben más formában, leggyakrabban az egészségügyben használják a pajzsmirigy működésének vizsgálatára.

Korábban egyébként ugyanezt hangsúlyozta az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet főigazgatója, illetve Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója is.

Az OKF közleménye arra is kitér, hogy itthon folyamatosan mérik az úgynevezett háttérsugárzást is csaknem 150 mérőállomáson. A természetes háttérsugárzás mértéke 50 és 180 nanoSievert/óra között ingadozik. Csütörtökön a napi átlag 92 nanoSievert/óra volt.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!