Magyarország

2011.01.10. 11:12

Apad a Tisza, nő a belvíz

<p>Az enyhe időjárás miatt nőttek a belvizes területek a Közép-Tisza-vidékén. Kőröstetétlenen csatornát ásatott az önkormányzat, Kunhegyesnél egy tanyát kell homokzsákokkal védeni. A Tisza középső szakaszán naponta 25 centiméterrel csökken a vízszint, tájékoztatott az illetékes vízügyi hatóság.</p>

A Tisza Tiszaberceligárad, alatta végig apad. Naponta várhatóan 25 centiméterrel csökken a víz szintje a középső folyószakaszon, közölte hétfőn az illetékes vízügyi igazgatóság.

Szolnoknál már csak másodfokú a védelmikészültség, mert a folyó 8 méter alatt van a megyeszékhelynél. Több helyen is folyamatosan szivattyúznak a városban, a külvárosi Paprika, Répa és Retek utcában, valamint a belvárosban a Gutenberg téren is dolgoznak a szivattyúk. Tószeg és Tiszasüly belterületén valamint a tiszaburai templomnál is gondot okoz az összegyűlt víz, tájékoztatott hétfőn Lovas Attila védelemvezető.

Az enyhe időjárás miatt nőttek a belvizes területek, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén 59.600 hektárt borít víz.

Kőröstetétlen önkormányzata ideiglenes csatornákat ásott a közeli befogadó Gerje főcsatorna felé, a település utcáiban folyamatosan szivattyúznak. Jászalsószentgyörgy, Alattyán, Pusztamonostor önkormányzatai is folyamatosan védekeznek. A Jásztelek-Jászapáti közötti műúton pedig 5 helyen is átfolyik a víz az úttesten.
A felmelegedés miatt a Kunhegyeshez közeli juhásztanyát újabb nagy mennyiségű belvíz vette körül, ami már az épületet is veszélyeztette. A tanyát homokzsákokkal védik, ezen kívül egy kotrógép védőárkot ásott, amely elvezeti a felgyülemlett vizet az épületek közeléből. 9 önkormányzat , Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura, Fegyvernek, Tápiószőlős, Tiszakécske, Kunszentmárton, Cegléd és Nyársapát továbbra is harmadfokon védekezik, közölte Lovas Attila védelemvezető.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!