Magyarország

2011.01.04. 12:21

A Külügyminisztérium szerint Magyország is meghívást kapott iráni nukleáris létesítmények látogatására

<p>A Magyar Külügyminisztérium keddi közleménye szerint "a bécsi iráni állandó ENSZ-képviselő levélben fordult több bécsi képviselethez, köztük az Európai Unió ottani delegációjához és a magyar delegációhoz, amelyben közelebbről meg nem nevezett iráni nukleáris létesítményekben teendő januári látogatásra hívja meg a címzetteket."</p>

Az EU-nak nincs közös kül- és biztonságpolitikája, így Magyarország a unió soros elnökeként nem kommentálja a meghívást - mondta kedden Győri Enikő, a magyar kormány európai uniós ügyekért felelős államtitkára.

A közlemény szerint "az iráni fél javaslatáról a Külügyminisztérium egyeztet az Európai Unió kül - és biztonságpolitikai főképviselőjével és a többi tagállammal." A Külügyminisztérium nyilatkozata úgy fogalmaz: "A Magyar Köztársaság kormánya elismeri Irán jogát a nukleáris energia békés célú felhasználására, de - azonosulva az Európai Unió tárgyban megfogalmazott álláspontjával - minden lehetséges fórumon felhívja az iráni felet a vonatkozó ENSZ biztonsági tanácsi határozatok betartására. Magyarországnak kiemelt érdeke fűződik ahhoz, hogy az iráni nukleáris kérdésben nemrégiben újraindult tárgyalások eredményesek legyenek."

Az iráni külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy meghívja a vele tárgyaló hat hatalom néhány országát és az Európai Unió egyes tagállamait, hogy látogassanak el nukleáris létesítményeibe. A teheráni külügyi szóvivő közlése szerint Irán így akarja bebizonyítani, hogy teljes mértékben együttműködik a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel.

A meghívás értelmében az ENSZ nukleáris felügyeleti szervezetében képviselt államok nagykövetei tekinthetik meg Irán atomlétesítményeit az Iszlám Köztársaság nukleáris programjáról folytatott tárgyalások következő, január végi isztambuli fordulója előtt.

A teheráni külügyi szóvivő keddi bejelentése szerint az Európai Unió azon országai kapnak meghívót, amelyek nem tartoznak katonai tömbhöz, vagyis az el nem kötelezettek, rajtuk kívül pedig az Iránnal tárgyaló hat hatalom egyes tagjai. Azt nem mondta meg, hogy konkrétan mely országoknak szól a meghívó, amellyel szerinte Irán bizonyítani akarja jó szándékát a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felé. Az iráni külügyi szóvivő azt mondta, hogy a listát még készítik, ezért annak véglegesítés után derül ki, hogy kik kapnak meghívót.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!