Magyarország

2011.01.11. 09:05

72 milliárd dolláros IMF-hitelkeret Mexikónak

<p>A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétfőn bejelentette, hogy rekordnagyságú, 72 milliárd dolláros rugalmas hitelkeretet nyújt Mexikónak.</p>

A közép-amerikai ország korábban 47 milliárd dolláros hitelkeretet kapott a szervezettől, hogy védve legyen a globális pénzügyi piac bizonytalanságaitól. A 2009 tavasza óta létező hitelből eddig Mexikó mellett Lengyelország és Kolumbia kapott.


Az IMF egy hétfőn kiadott közleményben jelentette be, hogy a végrehajtó tanács beleegyezett abba, hogy 72 milliárd dollárja emeljék a Mexikónak biztosított rugalmas hitelkeret összegét. A két évre szóló megegyezés egy 47 milliárd dolláros korábbi hitelkeret helyébe lép.

Mexikó az előző hónapban kérte a hitelkeret bővítését. Felipe Calderon mexikói elnök akkor azzal magyarázta a kérést, hogy az ország gazdaságának szüksége van egy "pénzügyi pajzsra", a pénzügyi piacok bizonytalansága miatt. Mexikó, csakúgy, mint az előző hitelnél, most is jelezte, hogy óvintézkedésként tekint a megállapodásra, és nincs szándékában lehívni a hitelt.

Mexikó 2009 áprilisában elsőként kapta meg az IMF új típusú hitelét. A rugalmas hitelkeretet az erős gazdasági alapokkal és erős gazdaságpolitikával rendelkező országok számára hozták létre, válságmegelőzésre. Mexikó mellett eddig csak Lengyelország (21 milliárd dollár) és Kolumbia (3,5 milliárd dollár) részesült ebből a programból.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!