Magyarország

2010.12.04. 19:23

Támogatják a minőségjavulást a felsőokatásban a hallgatók, de a módszerekkel nem értenek egyet

<p>Véglegesítette állásfoglalását a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a felsőoktatási törvény koncepciójával kapcsolatban szombati, szombathelyi közgyűlésén.</p>

A minőségjavulást támogatják, de nem értenek egyet azokkal a módszerekkel, amelyekkel ezt a kormány el akarja érni - mondta a Független Hírügynökségnek szombaton Nagy Dávid, a HÖOK alelnöke.

Nagy Dávid elmondta: míg a törvény koncepciója a tárgyfelvételi lehetőségek korlátozásában látja a minőségi javulást, addig a HÖOK szerint a teljesítendő kreditek számát kellene megszabni. Azt javasolják, hogy a hallgatóknak minden fél évben legalább 15 kreditet kelljen teljesíteni. Ehhez hasonló rendszer már több felsőoktatási intézményben működik. A HÖOK nem ért egyet azzal, hogy korlátozzák hány alkalommal lehet egy tárgyat felvenni, illetve, hogy hány vizsgaalkalom biztosítható a hallgatóknak.

A HÖOK kezdeményezi, hogy az oktatói munkával kapcsolatos hallgatói véleményeket a jövőben vegyék komolyabban. A törvény most is lehetővé teszi, hogy a hallgatók véleményezzék oktatóik munkáját, de mindennek nincsenek következményei. A HÖOK azt javasolja, hogy az oktatók prémiumának mértéke függjön a hallgatók róluk mondott véleményétől.

A HÖOK támogatja, hogy a felvételihez egy tárgyból kötelező legyen emelt szintű érettségi vizsgát tenni, ugyanakkor szerintük az adott intézménynek kellene dönteni arról, hogy melyik legyen ez a tárgy. A nyelvvizsgát, mint felvételi követelményt 25-30 éves távlatban látják csak reálisnak. Ehhez ugyanis a HÖOK szerint nemcsak a felsőoktatást, de a közoktatást is át kellene alakítani.

A HÖOK nem fogadja el azt, hogy a Felsőoktatási Törvény koncepciója szerint a hallgatók eddigi egyetértési jogát, véleményezési jog váltaná fel a tanulmányi és vizsgaszabályzat, valamint a juttatási és térítési szabályzatok kapcsán. Továbbra is ragaszkodnak egyetértési jogukhoz.

Ugyancsak elutasítják, hogy az intézmények legfőbb döntéshozó szerveiben, a szenátusokban 15 %-ban mérsékeljék a hallgatók részvételi arányát. A jelenlegi törvény legalább 25 %-ot, legfeljebb egy harmadot ír elő. Szerintük egy most jól működő rendszert nem kell megváltoztatni. Nagy Dávid elmondta: igaz ugyan, hogy a felsőoktatásban az állam a megrendelő, de a hallgatók a fogyasztók, akik kontrolállhatják azt, hogy megfelelő szolgáltatást kapnak -e. Nekik is a hosszú távon értékes, használható diploma megszerzése a céljuk, így a minőség javítása az érdekük.

A HÖOK hétfőn juttatja el javaslatait Hoffmann Rózsa, felsőoktatásért felelős államtitkárnak, akivel csütörtökön személyesen is egyeztetnek javaslataikról.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!