Magyarország

2010.12.27. 17:06

Korengedményes nyugdíj - húszezer aláírás a kedvezmény véglegesítéséért

<p>Eddig húszezren írták alá azt a szakszervezeti kezdeményezést, amely a korengedményes nyugdíjazás rendszerének véglegesítését szorgalmazza.</p>

Az akció szervezője, Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy az aláírásgyűjtésben 16 ágazat szakszervezetei vesznek részt a nemrég alakult Állandó Ágazati Szakszervezeti Fórum égisze alatt, és a húszezer aláírás néhány nap alatt gyűlt össze. Az érdekvédők szerint bizonytalanságot okoz, hogy a kedvezményt évente hosszabbítgatják, holott az államnak ez az intézmény egy fillérjébe sem kerül.

A szakszervezeti vezető azt nyilatkozta, hogy a kedvezmény megtartása nem költségvetési, hanem foglalkoztatáspolitikai kérdés. A korengedmény lényege szerint ugyanis a munkaadók előre, egy összegben befizetik azoknak a nyugdíjhoz közeledő dolgozóknak a járadékát, akiket létszámleépítés, vagy egyéb ok miatt kénytelenek elküldeni. A lehetőséggel évente csaknem tízezer ember menekülhet meg a munkanélküliségtől, ezért érthetetlen a megtartása körüli évek óta tartó huzavona - jelentette ki Székely.

Bár a kormány az ünnep előtti utolsó ülésen újabb egy év haladékot adott a kedvezményre, az érdekvédők bizonytalannak tartják az állandó hosszabbítgatást, ezért a véglegesítést és az ehhez szükséges jogszabályi háttér kidolgozását kezdeményezik. Székely szerint azért merülhet fel minden évben a kedvezmény megszüntetése, mert maguk a döntéshozók sincsenek tisztában a működtetés lényegével, s azzal, hogy ez a lehetőség az államnak egy fillérjébe sem kerül. A VDSZ részt venne a megtartás jogszabályi hátterének kidolgozásában, ezért a témában folyamatos egyeztetést szorgalmaz a kormány illetékeseivel. A VDSZ szerint egyébként a rendszer átnevezésére is szükség van, hogy még csak ne is utaljon a nyugdíjra. A kedvezményt születési évtől függetlenül azok vehetik igénybe, akiknek már csak öt év van a mindenkori öregségi nyugdíjig, s kellő munkaviszonyt tudnak maguk mögött.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!