Magyarország

2010.11.16. 14:45

Az állam kezeli majd a nemzeti adatvagyont

<p>Állami feladat lesz a kiemelten fontos adatbázisok kezelése, üzemeltetése és működtetése, ez nem tartozhat magáncégek kezelése alá - jelentette ki a nemzeti fejlesztési miniszter kedden.</p>

Fellegi Tamás hozzátette: 2011 végéig kell a jelenlegi szerződéses viszonyokat módosítani és állami kezelésbe venni az érintett adatbázisokat. A nemzeti adatvagyon védelméről szóló szabályozást a múlt héten fogadta el a kormány, a tárcavezető szerint az Országgyűlés a "közeli napokban" szavazhatja meg.

A nemzeti adatvagyon védelme állami feladat, melynek ellátását csak az állam tudja megfelelő biztonsággal garantálni - jelentette ki a nemzeti fejlesztési miniszter. A tárcavezető szerint nem megoldott a nemzeti adatvagyon biztonságos kezelése, mert az elmúlt években magáncégekhez kerültek az állam működése szempontjából kritikusnak tekinthető adatbázisok. Ezt a megoldást drágának és nem elég hatékonynak tartja a miniszter. Ha a parlament elfogadja a nemzeti adatvagyon védelméről szóló javaslatot, akkor adatfeldolgozó csak állami szerv, vagy száz százalékos állami tulajdonban lévő gazdasági társaság lehet majd.

Az állami kezelés alá kerülő adatok közül Fellegi Tamás megemlítette például a személyi adatokat, a lakcímeket, a közúti közlekedési adatokat, a bűnügyi, szabálysértési, foglalkoztatási, szociális, agrártámogatási és egészségügyi adatokat. A tárcavezető kérdésre válaszolva elmondta: a nyugdíjnyilvántartás szintén kiemelten védett adatbázisnak minősül majd, azt azonban még nem tudni, hogy ebbe a magán-nyugdíjpénztári adatok is beletartoznak -e a jövőben. A nemzeti fejlesztési miniszter beszélt arról is, hogy egy új büntetőjogi kategóriát: a nemzeti adatvagyon körébe tartozó állami nyilvántartás elleni bűncselekmény fogalmát is bevezetnék.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!