Magyarország

2010.11.10. 15:15

Adatvédelmi ombudsman: jogszerűtlenül járt el egy pénzintézet

<p>Jogszerűtlen járt el az a pénzintézet, amelyik csak abban az esetben volt hajlandó kiadni egy adókedvezményre jogosító igazolást, ha ügyfele bizonyítja: jár neki a családi pótlék - állapította meg az adatvédelmi ombudsman.</p>

Jóri András szerint "sem az adózás rendjéről szóló törvény, sem a személyi jövedelemadó törvény nem hatalmazza fel a pénzintézetet arra, hogy az adókedvezmény igénybevételének feltételeiről meggyőződjön. Az adókedvezmény jogosságának ellenőrzése az adóhatóság feladata".

Az adatvédelmi biztos egy állampolgár bejelentésére kezdte el vizsgálni az ügyet. A panaszos a 2009. évi adóbevallásánál érvényesíteni szerette volna azt az adókedvezményt, amely a lakáscélú hitel törlesztéséhez kapcsolódott. Ehhez szüksége volt a hitelintézet igazolásához. A pénzintézet viszont közölte, csak abban az esetben állítja ezt ki, ha az ügyfél beszerzi a Magyar Államkincstártól azt az igazolást, amely bizonyítja, hogy jogosult családi pótlékra.

Jóri András szerint a hitelintézet ezt jogszerűtlenül kérte. Az adatvédelmi biztos azt azonban hangsúlyozza: mivel a hitelintézetnek nincs tudomása arról, hogy ügyfelének jár-e vagy sem a családi pótlék, elfogadható, hogy a kedvezményre jogosító igazolást a magánszemély kérelme alapján adja ki.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!