Magyarország

2010.10.11. 14:19

VÖRÖSISZAP - Gyurcsány Ferenc: Most támogatni kell a kormányt

<p>Tisztességes elveken nyugvó, határozott választ akar adni a kormány a kialakult válsághelyzetre - írta internetes blogjában Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök Orbán Viktor jelenlegi kormányfő hétfői, parlamenti beszédével kapcsolatban.</p>

Gyurcsány Ferenc blogjában kijelentette: "A miniszterelnök tisztességes, jó beszédet mondott. Egyet lehet és egyet kell vele érteni."

Az egykori miniszterelnök bejegyzése szerint napok óta figyeli az ajkai zagytározó katasztrófájával kapcsolatos híreket. "Életek mennek tönkre, és jó néhányat el is vesztettünk. Van okunk a megrendülésre, az együttérzésre, a segítségre. Magam is ezt teszem." Gyurcsány Ferenc azt írta, hogy bár nem reklámozta eddig, mennyit költ jótékonysági célokra és az adományok átadására sem hívta el a sajtót, most közölte, hogy Évente átlagosan 10-15 millió forintot költenek adományozásra és idén a vörösiszap katasztrófa károsultjaira is odafigyelnek.

Gyurcsány Ferenc a blogjában kijelentette: "A miniszterelnök tisztességes, jó beszédet mondott. Egyet lehet és egyet kell vele érteni. Nincs okom most azon merengeni, hogy az imént bejelentett katasztrófa védelmi biztos intézménye minden tekintetben jól ki van-e találva, ez a kormány felelőssége. Az viszont világos, hogy tisztességes elveken nyugvó határozott választ akar adni a kormány a kialakult válsághelyzetre. Ez rendben van. Támogatni kell ebben a kormányt. Ma ez a dolgunk, és az, hogy mindenki segítse a maga módján a bajba jutottakat. Én is ezt teszem."

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, Orbán Viktor parlamenti beszédében egyebek mellett azt mondta: négy feladata van a kormánynak és a parlamentnek: egyrészt kártalanítani kell a károsultakat, de mindezt úgy, hogy elsősorban azok fizessenek, akik okozták a katasztrófát, ne pedig az adófizetők. Másodsorban meg kell gátolni a további természeti károkat, és nyilvánosságra kell hozni, hogy hol és milyen hasonló anyagok vannak még az országban. "Alapos a gyanúnk, hogy voltak, akik tudtak a katasztrófát okozó tározó meggyengüléséről" - tette hozzá Orbán Viktor.

A harmadik feladat, hogy biztosítani kell az emberek munkáját a Mal Zrt. üzemében, ezért közérdek a termelés biztonságos újraindítása a timföldgyárban. Végül szigorú és fair módon felelősségre kell vonni a károk okozóit. A céghez katasztrófavédelmi kormánybiztost neveznek ki és őrizetbe vették a MAL Zrt. vezérigazgatóját.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!