Magyarország

2010.10.15. 17:54

Sztrájk a kiskunfélegyházi Ganz-Röcknél - nyolcadik napja van blokád a gyárnál

<p>Nyolcadik napja sztrájkolnak a Ganz-Röck kiskunfélegyházi gyárának dolgozói, mert hét hónapja nem kaptak fizetést.</p>

A nap 24 órájában, három műszakban sztrájkolnak. A cég összesen 800 millió forint bért és járulékot nem fizetett ki a munkatársaknak. Van, akinek már a háza került veszélybe, mert hónapok óta nem fizeti a számlákat és a hitelt, de olyan család is van, ahonnan nap, mint nap azért mennek a gyárba, a sztrájkolókhoz, hogy az összegyűlt adományokból legalább enni tudjanak. Sátor áll a Ganz-Röck gyárának bejárata előtt, itt táboroztak le a sztrájkolók. A sátorban van kályha, tudnak kezet mosni és főzni. Azért sztrájkolnak a munkások 24 órában, mert több mint fél éve nem kaptak fizetést, és azért is, hogy megmaradjon a munkahelyük. Molnár István, a sztrájkbizottság elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: egy felfüggesztett sztrájkot kezdtek újra. A fizetések csúszása még tavaly kezdődött, eddig háromszor ki tudták harcolni a bérüket az emberek munkabeszüntetéssel. Most is ebben bíznak.<br /><br />Nánási Sándor, az egyik sztrájkoló azt mondta, hogy egy dolgozók lakásában már nincs fűtés, nincs villany, akinek van, annak is csak azért mert az ismerősei, barátai összedobták a számlákra a pénzt. A cég összesen 800 millió forinttal tartozik a dolgozóknak.

A munkások nyolcadik napja sztrájkolnak. Eddig azonban senki nem tárgyalt velük, csak ahogy mondják, próbálták őket megfélemlíteni. A kiskunfélegyházi gyárban összesen 120-an dolgoznak, és az emberek körülbelül fele vesz részt a sztrájkban, a többiek otthon vannak. A termelés szünetel, az üzemben kikapcsolták ugyanis az áramot, mert azt sem fizették.

A sztrájkolókért már a városban élők is összefogtak. Élelmiszerekkel és tűzifával támogatják a munkásokat, mert vannak olyanok közöttük, akiknek már élelemre sincs pénze. Messzi Szabó Zoltánné 25 éve dolgozik a cégnél. Két lányát egyedül neveli. A gyerekek az iskolából már nem haza, hanem a gyár sztrájksátrába mennek, mert legalább ott tudnak enni, otthon már nincs élelmük.

A cég vezérigazgatóját nem sikerült elérnie a Független Hírügynökségnek. A dolgozók abban bíznak: jövő hét elején tárgyalni tudnak a Ganz-Röck vezetőségével, de attól félnek, most is csak ígéreteket kapnak a pénzük helyett.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!