Magyarország

2010.10.14. 16:24

Matolcsy: A válságadó terheit nem lehet a lakosságra hárítani

<p>A válságadó nem jelent megszorítást, hiszen az érintett szektorok nem tudják áthárítani a lakosságra a többletterheket - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a nemzetgazdasági miniszter.</p>

Gyurcsány: "Eljött a szabadságharc ideje"
fuggetlen | 2010.10.14 16:14

A kormány le akarja nyúlni a nyugdíjpénztárosok pénzét - írja legújabb blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök szerint Orbán Viktor "büszke zsebtolvajként úgy tesz, mintha ebben semmi kivetnivaló nem lenne.


GKI: Komoly kockázatai vannak a kormány újabb akciótervének
fuggetlen | 2010.10.14 16:06

A kormányfő által szerdán részben ismertetett második akciótervnek komoly kockázatai vannak - olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. (GKI) legújabb elemzésében.

A LIGA is fenntartásokkal fogadja a válságadókat
fuggetlen | 2010.10.14 15:09

A LIGA Szakszervezetek szerint mindenki számára nyitva kell hagyni a lehetőséget a magánnyugdíj-pénztári rendszerből való önkéntes kivonulásra, és az állami rendszerbe való visszatérésre.

Ki kell kérni az emberek véleményét a magánnyugdíjbefizetésekkel kapcsolatban
fuggetlen | 2010.10.14 15:09

Hárommillió munkavállaló átlagosan havi 10 ezer forintos befizetését érinti az a bejelentés, hogy a kormány 14 hónapig nem fizet be a magánnyugdíjpénztárakba - mondta csütörtöki, siófoki sajtótájékoztatóján Kozek András, a Stabilitás Pénztárszövetség magánnyugdíj pénztári tagozatának elnöke.

A válságadók következményei miatt aggódik az MSZOSZ
fuggetlen | 2010.10.14 14:19

Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szerint számos megválaszolatlan kérdést vetnek fel az Orbán Viktor által szerdán bejelentett, "válságadóval" kapcsolatos intézkedések.

Demján: "Nem fogyott el a türelmünk"
fuggetlen | 2010.10.14 14:19

A különadók bevezetése még mindig jobb, mintha 300-350 forint lenne az euró - mondta sajtótájékoztatóján Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke. Rossz a helyzet, de ezért nem a mostani kormányt okolja - mondta még, hozzátéve: "Nem fogyott el a türelmünk".

Már hétfőn tárgyalhat a válságadóról a parlament
fuggetlen | 2010.10.14 13:59

Az Országgyűlés háromnapos ülést tart a jövő héten - hangzott el a Házbizottság csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón.

Matolcsy: A válságadó terheit nem lehet a lakosságra hárítani
fuggetlen | 2010.10.14 13:44

A válságadó nem jelent megszorítást, hiszen az érintett szektorok nem tudják áthárítani a lakosságra a többletterheket - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy György szerint a 2,8 millió magánnyugdíj-pénztári tag maga dönthet majd arról, hogy visszatér-e az állami nyugdíjrendszerbe. A miniszterelnök szerdán jelentette be a második akcióterv főbb elemeit, amelynek részleteit Orbán Viktor hétfőn jelenti be a parlamentben.

Az Orbán-kormány 500 milliárd forint hiányt örökölt az előző kormányzattól, amelynek felét az első akciótervnek köszönhetően sikerült lefaragni - mondta csütörtökön Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter szerint a válságadó által érintett szektorok nem fogják átterhelni az emberekre a többletterheket. A tárcavezető hozzátette: az energiaárak szabályozottak, a távközlési szektorban pedig árverseny van, a kereskedelmi láncok árképzését pedig egyebek mellett a fogyasztóvédelmi hatóságok felügyelik.

A kormány várhatóan pénteken dönt arról, hogy a telekommunikációs, illetve energetikai cégek adóterhelése mekkora lesz. Kereskedelmi láncok esetében sávos adózás bevezetését tervezik. 500 millió forint éves nettó árbevétel alatt nem kell különadót fizetni. Azok a hálózatok, amelyek évente 500 millió és 100 milliárd forint közötti bevételt produkálnak a nettó forgalom 0,1 százalékát, míg az efölött teljesítő vállalkozások 2 százalékos adót fizetnek 2012-ig.

Sem a magánnyugdíj-pénztári tagokat, sem a biztosítókat nem érheti hátrány a kormány döntései nyomán



Sem a magánnyugdíj-pénztári tagokat, sem a biztosítókat nem érheti hátrány a kormány döntései nyomán - hangsúlyozta Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a 2011 végéig tartó befizetési moratórium után jóváírják az állami nyugdíjkasszához befolyt, ám eredetileg a magánpénztárakhoz utalt befizetéseket. A tárcavezető szerint csak az állami nyugdíjkasszában van biztonságban a leendő nyugdíjasok megtakarítása, ám azt a biztosítottaknak kell eldönteniük, hogy visszatérnek-e az állami nyugdíjbiztosítás rendszerébe.

A csütörtöki sajtótájékoztatón a miniszterelnök szóvivője bejelentette, hogy eddig már több mint 200 millió forint felajánlás érkezett a Magyar Kármentő Alapba a kolontári iszapkatasztrófa kárenyhítésére. Szijjártó Péter hozzátette: a miniszterelnök és az államfő közösen írt levelet, amelyben a további segítséget kér a polgároktól. A levél valamennyi magyarországi háztartásba eljut a következő napokban.

- Független HÍrügynökség  -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!