Magyarország

2010.09.08. 15:50

Több százmilliárd forintot hallgatott el az előző kormány?

<p>Elkészült és már Orbán Viktor asztalán van, illetve hamarosan nyilvános is lesz a Varga Mihály vezette tényfeltáró bizottság jelentése az ország gazdasági, költségvetési állapotáról - mondta el szerdán a miniszterelnök-helyettes.</p>

Varga Mihály hozzátette: a testület összesen 63 olyan tételt talált, amelyek bár az idei, vagy a jövő évi költségvetést terhelik, de mégsem szerepeltek a költségvetésben, vagy nem ismertette az előző kormány az átadás-átvételkor. Bár ezen tételek együttesen csaknem 400 milliárd forintos be nem kalkulált kiadást jelentenek a költségvetésnek, mégis tartható lesz az idei évre tervezett 3,8 százalékos költségvetési hiány - hangsúlyozta Varga Mihály.

A fideszes politikus több példát is említett a 64 oldalas tanulmány megállapításaiból. Eszerint például az előző kormány 2009 végén túltervezte az adóbevételeket és 2010-ben így a társasági adóból 50, a személyi jövedelemadóból 40, a jövedéki adóból pedig 30 milliárd forint hiányzik. Szintén több tízmilliárdos tétel a nagy állami vállalatok (MÁV, BKV, Malév) kifizetetlen számlái, amelyek pontos összegét még sejteni sem lehet és amelyek komoly kihatással lesznek a 2011-es költségvetésre is. Emellett az előző kormány nem tervezte be azt a 6 milliárd forintot sem, ami a nemzetközi szervezetek (ENSZ, OECD, NATO) tagdíjait fedezte volna. A Vértes Erőmű esetében 25-30 milliárd forint lehet az államot terhelő követelések összege. A moszkvai kereskedelmi székház, a MÁV-székház, a posta-székház és az MVM-székházak értékesítése esetében egyenként egymilliárd forint feletti kárt okoztak az államnak.

Varga Mihály hangsúlyozta: a 63 tétel összesen a GDP 1,6 százalékának megfelelő plusz terhet jelent a költségvetésnek, amelyet átcsoportosítással, illetve az általános tartalék terhére old meg a kormány. A miniszterelnök-helyettes leszögezte: az első - 29 pontos - akcióterv hatására, de sikerül tartani az idei évre tervezett 3,8 százalékos hiánycélt és jövőre pedig 3 százalék körül, akár alatta is lehet a hiány.

Hamarosan a  tényfeltáró bizottság teljes jelentést közzéteszik .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!