Magyarország

2010.09.08. 15:43

Political Capital: Nagyarányú Fidesz-győzelem várható

<p>Nagyarányú győzelemre számíthat a Fidesz az októberi önkormányzati választásokon - olvasható a Political Capital friss elemzésében.</p>

Az MSZP ugyanakkor legfeljebb abban bízhat, hogy támogatottsága az áprilisi szinten marad, polgármesterjelöltjei közül is kettőnek van esélye. A Jobbik az északi országrészben veszélyezteti az MSZP legnagyobb ellenzéki párti pozícióját, míg az LMP a fővárosban számíthat csak pozíciókra.

Az október 3-i önkormányzati választásokra országosan a legtöbb jelöltet - 8823-at - a Fidesz állította. A második hely a Jobbiké, 4235 indulóval. Az MSZP országszerte 3694 jelöltet állított, míg az LMP jócskán lemaradt 1133 aspiránssal - olvasható a Political Capital elemzéséről küldött közleményben.

Budapesten az öt parlamenti párt négy jelöltje száll ringbe a főpolgármesteri posztért, közülük Tarlós István győzelme biztosra vehető - írja az elemzés. A Fidesznek a közgyűlési többség megszerezésére is reális esélye van: ha az áprilisi választással azonos arányok ismétlődnek meg a fővárosban, akkor a jelenlegi kormánypártoknak 17, az MSZP-nek 9, az LMP-nek 4, a Jobbiknak pedig 3 mandátum jutna.

Budapesten a 23 kerület polgármesteri címére összesen 81-en aspirálnak. A Fidesz mindenhol indít jelöltet, általában a kereszténydemokratákkal közösen, a KDNP-logó csak három kerületben hiányzik majd a szavazólapról. Az MSZP-nek 22 kerületben van saját jelöltje, Soroksáron pedig hagyományosan Geiger Ferencet támogatja. Az elemzés szerint a Jobbiknak 15 kerületben van indulója, míg az LMP-nek 11 kerületben. Ezt a közlemény kifejezetten szegényes teljesítménynek nevezi a fővárosban népszerűnek mondható pártról.

Az elemzés rámutat, hogy mivel a polgármester-jelölés feltételei nem nehezedtek, összességében még többen is indulnak idén, mint négy évvel ezelőtt. Most ősszel 8907-en szállnak ringbe a 3177 polgármesteri székért.
A 23 megyei jogú város élére idén 82-en pályáznak. A Fidesznek mindenhol van indulója, 8 jelöltjük a KDNP támogatása nélkül méretteti meg magát. Az MSZP csak Sopronban nem talált jelöltet, így ott régi polgármesterét támogatja függetlenként. A Jobbiknak 7 városban nem sikerült polgármester-jelöltet állítani, de mivel megyei jogú város élére aligha esélyesek, a reális célkitűzésük az lehet, hogy minden képviselő-testületben ott legyenek. Az LMP vidéki szervezetlenségét jelzi, hogy mindössze egy megyei jogú városban tudott önálló polgármester-jelöltet állani.

Az elemzés szerint az indulók megtizedelése egyértelműen a megyei közgyűlések szintjén bizonyult "legeredményesebbnek". Civil indulók csupán 8 megyében vannak, pedig korábban ezen a szinten rengeteg civil szerveződés indult eséllyel. A közlemény megfogalmazása szerint a jelöltállítás drasztikus szigorításával tehát a Fidesz egyik legfőbb célja a megyei közgyűlések teljes átpolitizálása lehetett, amelynek "sikere" aligha kérdéses.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik