Magyarország

2010.09.16. 15:55

Önkormányzati rendészeti igazgatóságot és biztosi szolgálatot hozna létre Tarlós István

<p>Fővárosi önkormányzati rendészeti igazgatóságot és városi biztosi szolgálatot hozna létre Tarlós István - erről a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje csütörtökön egy budapesti közbiztonsági konferencián beszélt.</p>

Tarlós István olyan, a jelenlegi közterület-felügyelet alapjain felépített városi rendészeti igazgatóságot hozna létre, amely a szabálysértéseket közvetlenül, azonnal érvényesíthető bírságok formájában szankcionálja - jelentette ki a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. A szervezet a rendőrséggel együttműködve, de annak dominanciája mellett dolgozna. Tarlós István hangsúlyozta: a cél nem a büntetés, hanem a megelőzés lenne. Az önkormányzati rendészeti igazgatóság létrehozásához szükséges törvénymódosító javaslatok már elkészültek, a belügyminiszter támogatásával hamarosan a parlament elé kerülnek - tette hozzá.

Megválasztása esetén Tarlós István városi biztosi szolgálatot is kialakítana. Ez egy körülbelül száz főből álló alszervezet lenne, egy-egy ember néhány négyzetkilométernyi területet felügyelne a fővárosban. A város "gondnokainak" szankcionálási joga nem lenne. Többek között a polgárőrökkel, a lakásszövetkezeti elnökökkel, közös képviselőkkel együttműködve figyelnének a fővárosiak szempontjából fontos ügyekre és értesítenék a problémákról a felelős szervezetet. Példaként említette a főpolgármester-jelölt a köztisztasággal, a hóeltakarítással, a közvilágításssal, az esetleges balesetveszéllyel, a közterületek rendjével, állapotával kapcsolatos kérdéseket.

Tarlós István elmondta: bízik benne, hogy a szükséges törvénymódosításokat az Országgyűlés még ebben az évben, őszi ülésszakán elfogadja.

A fővárosi hajléktalan-problémával kapcsolatban a politikus a konferencián azt mondta: minden szempontból emberséges megoldásra törekszik, bár "egyesek a Rózsadombról papolva" szociális érzéketlenséggel vádolják. A főpolgármester-jelölt kijelentette: a hajléktalanokkal kapcsolatos döntések során szorosan együttműködnek majd a fedél nélkül élőkkel foglalkozó szervezetekkel. Tarlós István szerint a hajléktalanok számára a lakhatás, az egészségügyi és a szociális ellátás mellett biztosítani kell a foglalkoztatás és a társadalomba való visszailleszkedés lehetőségét. Azok a hajléktalanok viszont, akik nem élnek majd ezekkel a lehetőségekkel, azok maguk helyezik kívül magukat a társadalmon, és az államnak kötelessége a többség érdekeit szem előtt tartani - fogalmazott a politikus.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!