Magyarország

2010.09.17. 08:49

Négy éve szivárgott ki az őszödi beszéd

<p>Négy éve, 2006. szeptember 17-én szivárgott ki Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök, májusban elmondott balatonőszödi beszéde. A hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után hosszú ideig tartó tüntetéssorozat kezdődött országszerte, az emberek a miniszterelnök lemondását követelték.</p>

A beszéd eredetileg májusban, az MSZP frakció zárt rendezvényén, Balatonőszödön hangzott el. A nyers hangvételű, a miniszterelnök által őszintének minősített beszéd egyik elhíresült mondata: "nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz."

Az MSZP frakció zárt rendezvényén egy külsős cég készítette a hangfelvételeket. Az elkészült anyagot a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) munkatársai kezelték. Az máig nem került nyilvánosságra, hogy ki, és pontosan miért szivárogtatta ki a hangfelvételeket. Egyes vélemények szerint bosszúról lehet szó. Az biztos - legalábbis Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt akkor vezető miniszter azt mondta korábban a Független Hírügynökségnek - hogy a MEH munkatársai közül a kiszivárogtatás kapcsán senkit nem bocsátottak el.

A beszéd egyes részleteit több hazai sajtóorgánumnak küldték el ismeretlenek. A kiszivárogtatás után tüntetések kezdődtek országszerte, a legnagyobb, kormányellenes demonstrációk a fővárosban, a Kossuth téren és környékén voltak. Szeptember 18-án a tüntetők megostromolták a Magyar Televízió akkori, Szabadság téri székházát, amit - mint az ezeket az ügyeket vizsgáló parlamenti albizottság ülésein többször elhangzott - a szervezetlenség miatt nem tudták megvédeni a rendőrök.

A következő két évben többször - az idő múltával egyre ritkuló számban és egyre kevesebb résztvevővel - voltak utcai harcokba torkolló tüntetések. Számos civil tüntető, illetve az oszlatásokban résztvevő rendőr sérült meg. A sérült civilek kártérítési pereket indítottak, sokukkal peren kívüli megegyezés született. A rendőrök közül csak keveseket sikerült felelősségre vonni. A folyamat részeként jelentősen megerősödtek Magyarországon a szélsőjobboldali mozgalmak is. Az ebben az időszakban történt eseményeket, emberi jogi visszaéléseket most egy parlamenti albizottság vizsgálja, amiben azonban az MSZP nem vesz részt.

Budapesten az őszödi beszéd kiszivárgásának negyedik évfordulóján is lesz tüntetés, a Kossuth térről a Szabadság térre vonulnak a tervek szerint a résztvevők.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!