Magyarország

2010.09.30. 16:34

LMP: Folytatódik a "narancsuralmi zsákmányszerzés"

<p>Rendkívül cinikus intézkedésnek, a "narancsuralmi zsákmányszerzés" folytatásának nevezte az LMP frakcióvezetője azokat a javaslatokat, amelyek a legfőbb ügyész személyét érintenék.</p>

A kiszivárgott hírek szerint a terv az, hogy a legfőbb ügyészt a jövőben kétharmados döntéssel lehessen kinevezni, ne legyen interpellálható és mandátuma kilenc évre szóljon.

Több ponton is módosítaná az alkotmányt a Fidesz, hogy a legfőbb ügyésszel kapcsolatos jelenlegi szabályozás változzon - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján az LMP frakcióvezetője. Schiffer András ismertetése szerint a legfőbb ügyészt - a tervek szerint - kétharmados többséggel választanák meg kilenc évre, és megszűnne az interpellálhatósága.

Az ellenzéki politikus szerint az új szabályozás után a Fidesz kénye-kedve szerint kinevez egy legfőbb ügyészt és megfosztja a parlamentet attól, hogy ellenőrizhesse az ügyészi szervezet munkáját. Még egy kormányváltás vagy a Fidesz parlamenti többségének megroppanása után sem képzelhető el változás a legfőbb ügyész személyében - a tervek szerint - 2019-ig.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik