Magyarország

2010.09.25. 16:49

Újraélesztési rekord Szegeden

<p>A segítségnyújtás és az életmentés fontosságára hívták fel a figyelmet szombaton Szegeden a II. Sürgősségi napon, ahová az ország minden részéből érkeztek speciális-, újszülött- és vízimentők, de találkozhattak az érdeklődők mentésben részvevő katonákkal is. A rendezvényen újraélesztési rekordot is fel akarnak állítani az elsősegélynyújtók.</p>

Péntek reggel óta folyamatosan végzik az újraélesztési gyakorlatokat a próbabábun a szegedi elsősegélynyújtók. Rekordot akarnak felállítani. 2040 percen keresztül küzdenek a beteg életéért. Bár a páciens nem él, az újraélesztést szabályosan kell elvégezni. Ez azt jelenti, hogy harminc mellkaskompresszió után két befújás szükséges - mondta a Független Hírügynökségnek Buchnitz Ivett elsősegélynyújtó.

Az egészségügyi szakemberek szerint rövid idő alatt meg lehet tanulni a helyes újraélesztést. Azt tanácsolják ugyanakkor, hogy mindenképpen, akár gyakorlat nélkül is segítsünk azokon, aki az utcán lesznek rosszul. Csőke Dániel, a 2040 perces újraélesztési rekord főkoordinátora azt mondja, életmentés közben néha törnek bordák, de nem kell ettől félni. Ahogy fogalmazott, inkább a bordája törjön el, minthogy ne sikerüljön az újraélesztés.

A szegedi sürgősségi napon egy tömegszerencsétlenség mentési akcióját is megnézhették az érdeklődők. Ahol azt is megtanulhatták, hogy balesetnél milyen segítséget kell legelőször hívni. Csatári Péter, a II. Sürgősségi Nap főszervezője elmondta, elegendő egyetlen egy szám, a 104-es, ez a legfontosabb. A mentőszolgálat és az ott dolgozó diszpécser majd értesíti a többi szervezetet.

A sürgősségi nap szervezőinek tapasztalatai szerint az utóbbi években egyre több ember próbál segítséget nyújtani, és sokkal bátrabban intézkednek, ha valaki rosszul lesz a közelükben.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!