Magyarország

2010.09.29. 14:49

Felújítják a Budai Vár barlangrendszerét

<p>Megkezdődik a Budai Vár alatt húzódó barlangrendszer felújítása. A körülbelül 200 kisebb-nagyobb teremből és összekötő folyosókból álló üregrendszer a felette elhaladó nehéz gépjárművek és a rossz állapotú közművekből szivárgó víz miatt több helyen süllyed és balesetveszélyes.</p>

A vagyonkezelő Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Budavári Önkormányzat 358 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az uniótól a jelenlegi krízishelyzet megszüntetésére és a helyreállításra. A munkálatok a tervek szerint 2012 júniusáig tartanak.

A többi között statikai megerősítést végeznek, kiépítik az elektromos ellátást és a szellőzőrendszert, felújítják a vízelvezető csatornát és monitoring rendszer alakítanak ki a Budai Vár alatti barlangrendszer legveszélyeztetettebb részein. A beruházás a Bécsi kapu tér, Táncsics Mihály utca és Dísz tér alatti üregeket, valamint a Nagy Labirintus termeit érinti, de a pályázat része a Nagykovácsi külterületén fekvő Rácskai-barlang bejáratának kiépítése is. A képződmények kritikus állapotban vannak, a felettük elhaladó nehéz gépjárművek okozta terhelés és rezgések folyamatosan rongálják a járatokat, barlangokat.

A jelenlegi alátámasztó szerkezetek ezt már nem tudják elhárítani, a közlekedés mellett pedig a rossz állapotú közművekből és más ismeretlen helyekről szivárgó víz is árt nekik. Utóbbi mind kémiailag, mind pedig fizikailag károsítja az üregeket alkotó kőzeteket, amelyek így elveszítik teherhordó képességüket. Az állagromlást fokozza az is, hogy a járatrendszer nem tud természetes úton szellőzni.

A felújítással a jelenlegi krízishelyzetet szeretnék megszüntetni és a legveszélyeztetettebb üregek állapotát helyreállítani, ami kiemelt fontosságú feladat az üregrendszerben található természeti értékek, illetve a felette lévő, Világörökség részeként számon tartott Polgárváros műemlék épületek védelme érdekében. A másik cél az üregrendszer hosszú távon is fenntartható kezeléséhez szükséges háttér megteremtése, vagyis a hasonló helyzet kialakulásának elkerülése.

A beruházás költsége 370 millió forint, amihez 358 millió forint uniós támogatást nyert az I. kerület és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!