Magyarország

2010.07.05. 19:50

Precedenst teremtene Mikola István- RTL Híradó

<p>Megregulázná a szülésért előre pénzt kérő orvosokat Mikola István.</p>

A parlament egészségügyi bizottságának elnöke szerint véget kell vetni annak a jogsértő gyakorlatnak, hogy vannak orvosok, akik tízezreket kérnek a szülés előtt álló nőktől. Egy várandós asszony kereste meg a politikust, akivel éppen ez történt - számolt be az RTL Híradó.

Még 2004-ben kavart nagy vihart, hogy mennyi pénzt szokás adni például egy szülésért. A hálapénz.hu az internetes portálon ugyanis orvosok nevei és a tarifák is megjelentek. A honlap azóta eltűnt, a hálapénz viszont maradt. Pedig az elmúlt években rengeteg terv felmerült: például a paraszolvencia megadóztatása, de a Gyurcsány-kormány a vizitdíjtól is a hálapénz eltűnését várta.

Egy várandós nő megkereste az egészségügyi bizottság Fideszes elnökét, mert orvosának 10 ezer forintot ajánlott, aki erre azt mondta, hogy gyűjtsön még pénzt a szülésig. A politikus szerint az ilyen esetek már nem maradhatnak következmények nélkül. Mikola István az RTL Híradónak úgy nyilatkozott: precedensteremtésről van szó. Azt is mondta: elfogyott a cérna, olyan sok panasz érkezik a szülészeti területről a különböző szüléssel kapcsolatos, közszájon forgó díjtételek kikényszerítésével kapcsolatban.

A politikus szerint az ilyen orvosok ellen kellene fellépnie a szakmai szervezeteknek. A szakmai kollégium elnöke úgy véli, muszáj országosan szabályozni a kérdést, mert egyelőre kórházanként próbálnak megoldást találni. Dr. Tóth Zoltán szerint van olyan kórház, ahol nem engedik meg, hogy munkaidőn kívül az orvos bemenjen és beteget ellásson. Volt olyan kórház, amelyik ezt szerződéses formában kívánta megoldani, a szakember szerint egy joghézagról, szabályozatlan viszonyról van szó. Ami viszont tisztázott, hogy ha valakitől orvosa előre kér pénzt a szülésért, azzal bűncselekményt követ el.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!