Magyarország

2010.07.14. 20:20

MSZP: A Fidesz altató taktikát alkalmaz a törvényhozásban

<p>Három lépéses "altató taktikát" alkalmaz a Fidesz a készülő törvények kapcsán - véli az MSZP korábbi elnöke.</p>

Lendvai Ildikó szerint a napirenden lévő törvényjavaslatok nemcsak durván sértik az emberek és munkavállalói jogokat, hanem cinikus trükközéssel még az időben való tiltakozástól is megfosztják az érintetteket.

Lendvai Ildikó szerda esti közleménye szerint a Fidesz rendre azzal veri át a készülő törvények áldozatait, hogy három lépéses altató taktikát alkalmaz. Első lépésben beadnak egy súlyosan jogfosztó indítványt, majd második lépésként jön az altató tabletta: a legnagyobb felháborodást kiváltó passzusokhoz "fájdalomcsillapító" módosító indítványt nyújtanak be. A harmadik lépésben végül leszavazzák vagy visszavonják azt, és érvénybe léptetik az eredeti, jogfosztó javaslatot - fogalmaz.

Az MSZP korábbi elnöke szerint ezt a "cikkcakkos" utat járták be akkor, amikor lehetővé tették a köztisztviselők indok nélküli elbocsátását és ilyen taktika bontakozik ki a médiatörvényeknél is. Lendvai Ildikó szerint "a legarcátlanabb módon, előzetes magyarázat nélkül ez történt a már az átlagkeresetűek végkielégítését is megrabló törvénynél is - hazugság, hogy ezek a szabályok csak a nagypénzűeket korlátozzák". Hogy elaltassa a szakszervezetek és munkavállalók tiltakozását, a Fidesz a már kipróbált taktikát alkalmazta: módosító indítványt adtak be, amellyel az összeghatárt bizonyos esetekben felemelték volna. A módosító indítványt végül előterjesztője maga is leszavazta.

Lendvai Ildikó szerint folyatódik tehát a Fidesz dodzsem politikája. "Cikkcakkban haladnak, össze vissza rángatják a kormánykereket, de a lényeg: az ütközés marad". Minél nagyobbat csattan, annál nagyobb a mulatság annak, aki a kormánykeréknél ül - fogalmaz az ellenzéki politikus.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!