Magyarország

2010.07.14. 13:05

Jogtalanul elszámolt képviselői költségek

<p>Volt EP-képviselő által jogtalanul elszámolt költségek, mezőgazdasági támogatással történt visszaélések és egy uniós ügynökség felállítása körüli visszásságok - egyebek mellett ezeken a példákon keresztül mutatta be 2009-es tevékenységét az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF).</p>

A szerdán közzétett beszámoló szerint az OLAf az elmúlt több mint 10 évben egy komplex, a csalásokat kezelni tudó uniós hivatallá nőtte ki magát, de reformokra is szüksége van, mert jelenleg a fenyegetettség gyorsabban nő, mint a csalások ellen felvonultatott erőforrások nagysága.

2009-ben az OLAF 220 ügyet nyitott meg, ami az előző évhez képest kisebb növekedést jelent, 2008-ban ugyanis csak 204 ügy került hozzájuk. A 2009-es évről készült beszámolót az egész Európai Unió területén szerdán délben tették közzé. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága által Magyarországon is közzétett beszámoló olyan esettanulmányokról is szól, melyek az OLAF munkájában előfordult jellemző eseteket tárják fel.

Az egyik ilyen ügy egy újonnan alapított uniós ügynökség körüli problémák felderítése. Az ügynökség átvilágításakor kiderült, hogy az alapításkor történt kapkodás miatt több pénzügyi szabályt megszegtek, a pénzügyi vezetés alapvető követelményeit hagyták figyelmen kívül. Az OLAF az Európai Számvevőszékkel, az Európai Bizottság Belső Ellenőrzési Szolgálatával közösen indított vizsgálata eredményeként a felelős tisztviselők lemondtak beosztásaikról, az ügynökség kifogásolt eljárásait pedig megváltoztatták.

A másik eset egy volt Európai Parlamenti képviselővel kapcsolatos, aki jogtalanul számolt el költségként évi 40 ezer eurót. Az ügyben az OLAF vizsgálata elegendő bizonyítékot talált arra, hogy a képviselő tudatában volt, hogy jogellenesen cselekszik. Az ügyet azóta átadták az illetékes nemzeti bíróságnak, a volt EP képviselő két év börtönt kapott.

Az uniós mezőgazdasági program (SAPARD) környezetében is csalásokat talált az OLAF. A SAPARD alapvető célja az volt, hogy az uniós tagságot megelőző előcsatlakozási időszakban a közép- és kelet-európai tagjelölt országokat felkészítse a közös agrárpolitikában való részvételre és az egységes piachoz történő csatlakozásra. Az OLAF a programmal kapcsolatban jelenleg Bulgáriában üzemelő húsfeldolgozó üzemek támogatásához kapcsolódó, széleskörű csalássorozatról szóló bejelentések alapján vizsgálódik. Kiderült, hogy a cégeknél jelentős túlszámlázások történtek, a pluszpénzt a SAPARD költségvetéséből fizették ki. A vizsgálat még tart, az OLAF 7 országban vizsgálódott, öt másikkal pedig még most is szoros együttműködésben dolgozik az ügyön.

A beszámoló szerint az OLAF több mint 10 éve bővülő tevékenységébe tartoznak az EU intézményeiben lefolytatott belső vizsgálatok, a vámműveletek koordinálása, az illegális cigarettakereskedelem elleni fellépés, az új tagállamok csatlakozás előtti és utáni erőfeszítéseinek támogatása. Ezen felül a csalás elleni intenzív küzdelem az Afrikában és másutt folyó támogatási és fejlesztési projekteken keresztül, a vizsgálati- és nyomozati munka, valamint az elemző-értékelő tevékenység, illetve a biztonságos nemzetközi kommunikáció és koordináció támogatása speciális számítástechnikai eszközök beszerzésével.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!