Magyarország

2010.06.11. 09:49

Az ipar egyre erősebb, az infláció beragadt

<p>Az ipar termelése áprilisban egy hónap alatt 1,1 százalékkal növekedett, egy év alatt csaknem tíz százalékkal bővült a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint.</p>

A májusi inflációs adatok azt mutatják, hogy az áremelkedés üteme lelassult, tavaly májushoz képest 5,1, az első öt hónapban 5,8 százalék az index. A gáz és az idényáras élelmiszerek nyomják felfelé az árakat.

A tavaly áprilisival összevetve az ipar termelése 9,7 százalékkal bővült, márciushoz képest 1,1, az év elejétől pedig 5,7 százalékkal. A 12 havi értékben szerepe van az alacsony 2009. áprilisi alacsony bázis - teszi hozzá a KSH. Az ipar kiviteli indexe ennek megfelelően tavaly áprilishoz képest 19,3 százalékkal nőtt, az év kezdettől számítva viszont jelentős, 14,1 százalék a bővülés. Kiemelkedő, 34,4 százalék a járműgyártás exportjának éves növekménye. A belföldi értékesítés azonban változatlanul nyomott: a tavaly áprilishoz képest másfél, az első négy hónapban 7,6 százalékkal csökkent, ami változatlanul azt mutatja, hogy a magyar gazdaság emelkedő pályára állását kizárólag a külpiaci élénkülés húzza.

Az infláció csökkenésének lassulása az év eleje óta megfigyelhető. Májusban egy hónap alatt 0,9 százalékkal emelkedtek az árak, tavaly májushoz képest 5,1, január óta pedig 5,8 százalékkal. Az egyhavi növekményben élen jár a gáz (10,8 százalék) és az idényáras élelmiszerek (7,6 százalék) drágulása. Az éves inflációban szintén meghatározó az energia áremelkedése (üzemanyag 27, áram 12,3, gáz 10,9, százalék), valamint a kommunális szolgáltatások (távolsági utazás 14,2, szemétszállítás 11,2, helyi közlekedés 9,9 százalék) drágulása. Tavaly májushoz képest viszont 12,6 százalékkal olcsóbb lett az idényjellegű élelmiszer, 16,3 százalékkal a távfűtés.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!