Magyarország

2010.06.12. 20:42

2 milliós bérplafon a rektoroknál is - RTL Híradó

<p>Nemcsak a cégvezetők, a rektorok is rosszul járnak a tervezett kétmillió forintos bérplafonnal.</p>

Többüket igencsak érzékenyen érintheti a kormány javaslata, a 10 legjobban kereső között már a hatodik helyen rektor szerepel. Az RTL Híradó úgy tudja, hogy ők sem kereshetnek majd többet havi bruttó kétmillió forintnál. Az értesülést a miniszterelnök szóvivője megerősítette.

A négy legjobban kereső állami vezető: a DBR metrót irányító Klados Gusztáv, Simor András jegybankelnök és a nemzeti bank két alelnöke, Karvalits Ferenc valamint Király Júlia. Valamennyiüket érintené Orbán Viktor miniszterelnök javaslata, vagyis az állami cégvezetők esetében tervezett havi kétmilliós bérplafon.

A bérplafon nemcsak őket, hanem valamennyi olyan vezetőt érinti, akik állami pénzből működő intézményt irányítanak - így a rektorokat is. Valószínűleg több állami felsőoktatási intézmény vezetője rajta van a legjobban keresők 10-es listáján. A Blikk szerint Magda Sándor, a gyöngyösi Károly Róbert főiskola rektora 4 millió 105 ezer forintot keres havonta. Az eddig nyilvánosságra került adatok alapján ezzel ő is szerepelne a legjobban keresők 10-es listáján. De a jövőben ő sem kereshetne többet havi bruttó 2 millió forintnál.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az RTL Híradónak azt mondta, hogy a központi költségvetési intézmények vezetőire vonatkozik ez a fizetési plafon. Számos olyan egyetem van, ami állami forrásból működik - ezeknek a vezetőinek az esetében is érvényes lesz a fizetési plafon.

Solti László, a Gödöllői Szent István Egyetem rektoraként 4 millió 700 ezer forintot kap - legalábbis a Blikk korábbi információja szerint. Hogy valóban ennyi-e a fizetése, nem tudni. Bár a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint fizetése nyilvános adat, azt a mai napig nem árulták el. A rektori konferencia elnöke az RTL Híradónak azt mondta: nem rajtuk múlik, hogy mikor lesznek nyilvánosak az adatok.

Szabó Gábor, a rektori konferencia elnöke szerint nincs ebben semmi titok. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának van felhatalmazása, és mint munkáltató és mint adatgazda, lehetősége van arra, hogy nyilvánosságra hozza ezeket az adatokat.

Az RTL Híradó információi szerint a minisztérium ezt meg is teszi, egy hónapon belül nyilvánosságra hozza a rektori fizetéseket.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!