Magyarország

2010.04.12. 12:56

VÁLASZTÁS 2010 - Átmenetileg Herényi Károly vezeti az MDF-et

<p>Elnökhelyettesként Herényi Károly vezeti ideiglenesen a Magyar Demokrata Fórumot Dávid Ibolya vasárnap esti lemondása után.</p>

Egyelõre kérdéses, ki lehet az új pártelnök. Az MDF elnöksége várhatóan még a héten összeül, majd az országos választmány vitatja meg a kialakult helyzetet, és a párt alapszabálya szerint 30 napon belül össze kell hívni az országos gyûlést - hivatalosan itt döntenek majd az új pártelnökrõl.

Dávid Ibolya vasárnap este elismerte az MDF választási vereségét és lemondott pártelnöki posztjáról. A politikus azt mondta: pénz és média nélkül ennyit tudott most az MDF teljesíteni. Az Országos Választási Iroda adatai szerint a párt az elsõ fordulóban a szavazatok nem egészen 3 százalékát tudta csak megszerezni, vagyis nem érte el ötszázalékos parlamenti küszöböt.

A párt alapszabálya szerint az elnök lemondása után az elnökhelyettes veszi át az irányítást az új elnök megválasztásáig.. Az MDF elnöksége valószínûleg még a héten ülésezik, de egyelõre nem tudni, melyik napon. Ezután ül össze az országos választmány, majd 30 napon belül össze kell hívni a párt országos gyûlését az új pártelnök és a hiányzó elnökségi tagok megválasztásához.

Kerék-Bárczy Szabolcs hétfõ reggel jelentette be, hogy lemond elnökségi tagságáról. Ezt azzal indokolta, hogy kiáll Dávid Ibolya pártelnök mellett, nem akar részt venni a párt vezetésében. Az a korrekt, ha az, aki ezt a politikát támogatta, félreáll - fogalmazott. A szóvivõi feladatokat azonban továbbra is ellátja majd Kerék-Bárczy Szabolcs Herényi Károly elnökhelyettes szerint.
Az elnökségben új tagot kell majd választani Eötvös Mihály helyére is, aki március második felében visszalépett a képviselõi jelöltségtõl, mert nem tudott már azonosulni pártja politikájával, és egyúttal párttagságát is megszüntette. Herényi Károly úgy tudja: rajtuk kívül más nem mondott le az elnökségbõl.

Herényi Károly a Független Hírügynökségnek hétfõn azt mondta: nem tervezi, hogy lemondana elnökségi tagságáról. Arra a kérdésre, hogy kíván-e indulni a pártelnöki posztért, úgy válaszolt: nincs még itt az ideje ezen gondolkodni. Hozzátette, hogy most a szervezési feladatokra koncentrálnak, köztük az országos gyûlés összehívására.

Herényi Károly szerint az párt országos gyûlésén dönthetnek majd a következõ idõszak feladatairól, így az õszi önkormányzati választásokkal kapcsolatos felkészülésrõl is.

Bokros Lajos továbbra is a Magyar Demokrata Fórum európai parlamenti képviselõje. A miniszterelnök-jelölt egyelõre nem szólalt meg az MDF választási vereségével kapcsolatban, úgy tudni, hétfõn visszautazott Brüsszelbe.

Dávid Ibolya vasárnap este a választási vereség elismerése után arról beszélt, hogy "ma sírni kell, ki kell sírni magunkból az elmúlt idõszak minden nehézségét, a holnap az elemzésé lesz", a holnaputánnak pedig az újraépítkezés és az újrakezdés idõszakának kell lennie". Még nem tudni, hogy a párt vezetõi kiállnak-e a napokban, és a nyilvánosság elõtt is beszélnek-e vereségük okairól. Herényi Károly hétfõn ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy elemzik a történteket.

Az MDF Országos Választmányának elnöke úgy tervezi, hogy e hét vagy jövõ hét szombatra hívja össze az országos választmány ülését. Makay Zsolt arra a kérdésre, hogy vannak-e pártelnöki ambíciói, úgy válaszolt a Független Hírügynökségnek hétfõn: számára most azon emberek sorsa fontos a pártban, akik nem felelõsek a választási kudarcért, az õ egyben tartásukért szeretne tenni elõször, nem az elnöki pozíción gondolkodni.

Somogyi Zoltán kampányfõnök a Független Hírügynökségnek hétfõn azt mondta: számára véget ért a munka az MDF-ben, amelynek nem tagja. Szabadságra megy, és azután gondolkodik el a jövõjén. Az biztos, hogy hosszú ideig nem vállal semmilyen politikai jellegû munkát sem az MDF-ben, sem más pártban, valamint a politikai elemzõi munkához sem tér vissza - tette hozzá.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!