Magyarország

2010.04.12. 11:41

VÁLASZTÁS 2010 - Kuncze Gábor: az SZDSZ rossz stratégiát választott

<p>Összességében a választáson induló pártok sorrendje várható volt, csak az arányok nem felelnek meg a várakozásoknak - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Kuncze Gábor hétfõn.</p>

A szabad demokraták egykori pártelnöke szerint az SZDSZ és az MDF hibás stratégiát választott, mert szavazótáboraik nem követték az együttmûködést, hanem elpártoltak. Az egykori politikus szerint kérdés, hogy a Fidesz a szûk mozgástérben képes lesz-e megfelelni a megnövekedett elvárásoknak.

Kuncze Gábor elmondta: nem egészen ezekre a számokra számított a választások elsõ fordulójában, de a pártok sorrendje megfelel a várakozásainak. Elmondta, hogy nagyobb arányú Fidesz-gyõzelemre számított, a pártot 57-60 százalék közé várta. Az LMP-t a parlamenti küszöb környékére tette, de inkább alulról, a Jobbiknak kevesebb szavazatot gondolt, az MSZP pedig véleménye szerint jobban teljesített, mint amire számítani lehetett.

A volt szabad demokrata pártelnök azt mondta: attól kezdve, hogy az SZDSZ és az MDF választási stratégiát választott, vagyis közös listát állított, nyilvánvaló volt, hogy ez nem mûködik. Úgy fogalmazott: a liberális szavazók nem követték az együttmûködést, és a konzervatívokat is elvitte az MDF-tõl, vagyis mindkét pártra negatív hatással volt.

Az egykori politikus arról is beszélt: 2002-ben az SZDSZ 5,5 százalékot, 2006-ban 6,5 százalékot kapott, és stabilan volt legalább 300 ezer választója. Hozzátette: kétségtelen, hogy a Kóka-Fodor harc megosztotta a párt tagjait, és ettõl kezdve elbizonytalanította a választókat. Kuncze Gábor szerint Fodor Gábor vezetése idején megindul a lemorzsolódás, majd ezt követõen zavaros idõszak következett, ez vezetett oda, hogy a párt nem jutott be a parlamentbe.

A jobboldalról szólva elmondta: külön kell választani a Fideszt és a Jobbikot. A Fidesz megnyerte a választást, mert a választók el akarták küldeni a kormányt, ugyanakkor más kérdés, hogy a párt mit tud kezdeni a rendkívül megnõtt várakozásokkal a rendelkezésére álló szûk mozgástérben - tette hozzá. A volt pártelnök szerint sajnálatos, hogy a Jobbik ilyen eredményt ért el, de ennek oka van. Úgy véli: a párt szereplése a sok megoldatlan probléma következménye, amivel a politika nem tudott mit kezdeni az emberek szemében. Kuncze Gábor ugyanakkor azt is mondta: a Jobbik számára a következõ idõszakban bebizonyosodik, hogy egy dolog beszélni valamirõl, és más konkrétan tenni. Ez le fogja morzsolni a szélsõséges pártot - fogalmazott.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!