Magyarország

2010.04.12. 08:06

VÁLASZTÁS 2010 - Az új kormány nagyobb figyelmére számítanak az ukrajnai magyarok

<p>A konzervatív erõk meghatározó fölényû gyõzelmérõl számolnak be az ukrajnai hírügynökségek a magyarországi választások elõzetes eredményeinek ismeretében.</p>

Bár az ukrán sajtó nem szentel különösebb figyelmet a vasárnapi elsõ fordulónak, azt mindenképpen kiemelik, hogy hosszú idõ után ismét szerephez jut a szélsõjobb a magyar törvényhozásban.

Bár az ukrajnai média elsõsorban a lengyel elnöki gép balesetével, illetve a kirgizisztáni hatalomváltással van leginkább elfoglalva, az országban élõ magyar kisebbség annál nagyobb figyelemmel követte a magyar parlamenti választások elsõ fordulójának menetét.

- A magyar választópolgárok úgy döntöttek, hogy az elkövetkezendõ négy évre a FIDESZ-re és a KDNP-re bízzák a kormányzást - nyilatkozta Brenzovics László, a FIDESZ-szel kezdettõl fogva szoros kapcsolatokat ápoló Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke, aki kiemelte, hogy a mostani választási kampányban nem volt központi téma a külföldre szakadt magyarság sorsa. Emlékezetes ugyanis, hogy annak idején többek között a státustörvény kérdése is közrejátszott abban, hogy a fiatal demokraták végül elveszítették kormányzati szerepüket.

A KMKSZ elnökhelyettese egyúttal reményét fejezte ki, hogy az alakuló kormány empatikusabb lesz a külföldön élõ magyar kisebbséggel szemben, illetve folytatja majd az a megkezdett kormánypolitikát ezzel kapcsolatban, amit nyolc éve kénytelen volt félbeszakítani.

Kõszeghy Elemér, a szocialista kormány eddigi kiemelt támogatását élvezõ Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség alelnöke szûkszavúan így nyilatkozott: "Miután mi nem vagyunk részese a magyarországi választásoknak, így nincs mást tennünk, mint hogy elfogadjuk a magyar választópolgárok döntését, illetve a választások végeredményét."
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!