Magyarország

2010.04.16. 14:58

Veszélyes-e a vulkáni hamu?

<p>Nem jelent közvetlen veszélyt az egészségre az izlandi vulkán kitörése után keletkezett hamufelhõ.</p>

fuggetlen | 2010.04.16 15:49
VULKÁNI HAMU: Az WHO szerint jelenleg nincs egészségügyi vészhelyzet
Péntek este 7 órától légtérzárat rendelt el a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága a teljes magyar légérre az izlandi vulkánkitörés miatt. Részletek >>> 


Nem jelent közvetlen veszélyt az egészségre az izlandi vulkán kitörése után keletkezett hamufelhõ.
Az apró szemcsék ugyanis körülbelül 10 ezer méteres magasságban vannak a légtérben és nem keverednek az alacsonyabb légrétegekben lévõ porral. A vulkáni hamufelhõ várhatóan az esti, éjszakai órákban érkezik meg Magyarország fölé.

Nem okoz jelentõsebb egészségügyi hatást az izlandi vulkán kitörése után keletkezett hamufelhõ - mondta el a Független Hírügynökség kérdésére az Országos Közegészségügyi Intézet vezetõje. Páldy Anna magyarázata szerint a nagyon apró szemcsékbõl álló felhõ 6-14 ezer méteres magasságban van és nem keveredik az alacsonyabb légtérben lévõ porral annyira, hogy ott megnövelné a porkoncentrációt. Így tehát a földfelszín közelében lévõ porszennyezésre nincs jelentõs hatással.

Páldy Anna szerint tehát a vulkáni hamufelhõ nem jelent közvetlen egészségügyi veszélyt a magyarokra, nem fokozza jelentõsen az asztmást vagy allergiás tüneteket sem.

A legfrissebb elõrejelzések szerint Magyarországot az esti, éjszakai órákban éri el Magyarországot az izlandi vulkánkitörés után keletkezett hamufelhõ. Az most még kérdéses, hogy a felhõ meddig marad Magyarország felett és merrefelé terjed majd.
- Független Hírügynökség -


 fuggetlen | 2010.04.16 14:56
VULKÁNI HAMU - Este hétkor zárhatják a magyar légteret
Várhatóan kora este Magyarország felett is elrendelik a légtérzárat az izlandi vulkánkitörés után keletkezett hamufelhõ miatt. Részletek >>>

 


 fuggetlen | 2010.04.16 14:49
VULKÁNI HAMU - A postaforgalomban is lehetnek késések
A nemzetközi postaforgalomra is hatással van az izlandi vulkánkitörés. A vulkáni hamufelhõ miatt ugyanis számos repülõteret lezártak, így azokban az államokban sem indítani, sem pedig fogadni nem tudnak légi úton postai küldeményeket. Részletek >>>

 


 szon | 2010.04.16 12:33
Egy napig lesz légterünkben a hamu!
A Szabolcs Online munkatársa az Országos Meteorológiai Szolgálattól kapott tájékoztatást a jelenleg Németország felett áramló, s várhatóan éjszaka a hazánk légterébe érő vulkáni hamufelhőről. Tudjon meg többet, mire kell számítania! Részletek >>>

 


NASA-felvételek a vulkánkitörésről - Nézze meg! >>>

Nézze meg a videót a vulkánkitörésről: Kitört a vulkán Izlandon >>>

 


fuggetlen | 2010.04.16 11:36
VULKÁNI HAMU: Légtérzár a Balti államokban, Csehországban és Ausztriában is
A Balti államok, Csehország és Ausztria is bejelentette pénteken, hogy korlátozásokat vezetnek be a légiközlekedésben, az izlandi vulkán hamuja miatt. Az európai légiközlekedés biztonságáért felelős szervezet közlése szerint várhatóan 17 ezer járatot kell törölni pénteken. A hamu még legalább 24 órán át biztosan zavartokat okoz a légiközlekedésben. 

 


mon | 2010.04.16 11:21
Trajektória számítások a vulkáni hamu terjedésére vonatkozóan
Szombat hajnalban, 04.17-én 02:00 és 05:00 óra között Magyarország légteréig juthat a vulkáni hamu. Részletek >>>

 


fuggetlen | 2010.04.16 10:36
Elmaradhat a lengyel elnök temetése a vulkáni hamu miatt
Lengyelország - Lengyelország elhalaszthatja a repülőszerencsétlenségben meghalt lengyel elnök, Lech Kaczynski vasárnapra tervezett temetését, a vulkáni hamu miatt kialakult légiközlekedési káosz miatt. Ezt a lengyel elnöki hivatal egyik tisztságviselője közölte pénteken, az RMF lengyel kereskedelmi rádiónak nyilatkozva.

 


 fuggetlen | 2010.04.16 09:31
VULKÁNI HAMU: lezárták Frankfurtot, a svéd légteret elkezdték megnyitni
Frankfurt - Meghatározatlan ideig nem indít és fogad gépeket a legnagyobb német repülőtérnek számító frankfurti légikikötő az izlandi vulkánból felszállt hamu miatt - közölte pénteken a repülõtér szóvivője. Közben a svéd légiközlekedési hatóság bejelentette, hogy elkezdték a svéd légtér megnyitását. Lengyelországban pedig csak a déli országrészek felett lehet repülni.


fuggetlen | 2010.04.16 07:56
Este nyolc órára érheti el a hamu Magyarországot - Ma Reggel
Az előrejelzések szerint pénteken este 20 órára érheti el az izlandi vulkánkitörés miatt keletkezett hamufelhõ Magyarországot és azon belül is a ferihegyi repülőteret - mondta el az MTV Ma Reggel című mûsorában a Malév vezérigazgató-helyettese.


 fuggetlen | 2010.04.16 07:41
VULKÁNI HAMU: tovább tartanak a légtérzárak
Pénteken is súlyos zavarokra kell számítani az európai légiközlekedésben, ahogy több ország továbbra is zárva tartja légterét az izlandi tűzhányóból felszálló vulkáni hamu miatt. Az európai légiközlekedés biztonságáért felelős szervezet közlése szerint két napig is eltarthatnak a hamu miatti légtérzárak. Az európai korlátozások az egész világon éreztették hatásukat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!