Magyarország

2010.04.08. 12:56

Pénteken a Fõvárosi Ítélõtábla tárgyalja Budaházy György ügyét

<p>Pénteken ismét a Fõvárosi Ítélõtábla tárgyalja az alkotmányos rend erõszakos megváltoztatása elõkészületével vádolt Budaházy György ügyét.</p>

A Fõvárosi Bíróság Budaházyt elõször még 2008 januárjában felmentette, de a Fõvárosi Ítélõtábla ezt a felmentõ ítéletet hatályon kívül helyezte. A Fõvárosi Bíróság 2009. szeptember 16-án - megismételt eljárás után - 1 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a vádlottat. Budaházy György és védõje felmentésért fellebbezett, ezt tárgyalja pénteken a Fõvárosi Ítélõtábla.

A vádirat szerint Budaházy György az után, hogy 2006. szeptember 18-án éjszaka jelen volt a Szabadság téren az MTV székház ostrománál és a szovjet emlékmû megrongálásánál, ismeretlen helyre költözött otthonról, majd internetes honlapoknak és hírportáloknak írásokat, nyilatkozatokat juttatott el, amelyek az ügyészség szerint olyan erõszakos cselekményekben való részvételre hívták fel olvasóit, amelyek célja az alkotmányos rend megváltoztatása volt. Így a vád szerint többek között Budapest blokád alá vételére és a kormány elzavarására buzdított.

A Fõvárosi ítélõtábla pénteki tárgyalásán csak elõzetesen regisztrált újságírók és érdeklõdõk vehetnek részt..
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!