Magyarország

2010.04.02. 13:51

Nem lesz elég az állami nyugdíj

<p>Hazánkban a nyugdíjcélú kiadások GDP-arányosan meghaladják az OECD-országok átlagát, ezért az állam ösztönzőkkel próbálja fokozni a nyugdíjcélú megtakarításokat.</p>

A lakosság azonban még mindig az államtól várja a nyugdíjproblémák megoldását. A nyugdíjasévekről való gondoskodást már fiatal korban el kellene kezdeni.

Azt is figyelembe kellene venni, hogy a nyugdíjcélú megtakarítás hosszú távú befektetés, a róla szóló döntéseket nem érdemes a krízis piaci eredményeire alapozni - írja a Világgazdaság Online.

Magyarországon a nyugdíjjal kapcsolatban rendkívül bizonytalanok az emberek. Az Aviva csoport kutatása szerint a magyarok 59 százaléka nincs tisztában az állami nyugdíj mértékével, illetve a magán- és önkéntes nyugdíj-megtakarításokkal kapcsolatos lehetőségekkel, szabályozásokkal, tennivalókkal, és összességében úgy érzi, nem képes megbirkózni a nyugdíjaséveire való felkészüléssel. Ez az arány Romániában 44, Csehországban mindössze 26 százalék.

Nem elég az állam

„Magyarország azon országok közé tartozik, ahol a GDP százalékában meghatározott nyugdíjcélú kiadások meghaladják az OECD-országok átlagát. Ez az egyik oka annak, hogy nálunk – illetve a régióban a cseheknél, a lengyeleknél és a románoknál – állami ösztönzőkkel támogatják az öngondoskodási megoldásokat” – hívja fel a figyelmet Zolnay Judit, az Aviva Életbiztosító értékesítési és marketingvezérigazgató-helyettese. A szakember szerint az egyén felelőssége kiválasztani azokat a hosszú távú megtakarítási lehetőségeket, amelyek később biztosítják számára a megszokott életszínvonalat. Ez viszont még kevesekben tudatosult, sokan az államtól várják a nyugdíjkérdés megoldását.
A nyugdíjasévek anyagi biztonságáról történő gondoskodást is sokan halogatják, pedig azt nem a nyugdíjba vonulás előtt néhány évvel, hanem évtizedekkel korábban, akár már a munkába álláskor érdemes elkezdeni. A befektetések hozamaiban óriási különbségek lehetnek, nemcsak a nyugdíjalapoknál, de a kiegészítő megtakarítási formáknál is. Éppen ezért a takarékoskodónak figyelembe kell venni jövőbeni céljait, korát, megtakarítási lehetőségeit, kockázatvállalási hajlandóságát, és azt, mikor szeretne a befektetéseihez nyúlni – tanácsolják az Aviva szakértői.

A Vg.hu beszámolójában kitér arra: a nyugdíjcélú megtakarítások hosszú távú befektetések, az ezekről szóló döntéseket nem érdemes a válság tőkepiaci eredményeire alapozni. A krízis hatására viszont az ügyfelek óvatosabbak lettek, és a korábban sem túl magas kockázatvállalási hajlandóságuk tovább csökkent. Az Aviva felmérése szerint Magyarországon a kockázatkerülők aránya a 2008-ban mért 39 százalékról tavaly 46 százalékra nőtt, miközben a lengyeleknek csupán 34, a románoknak pedig 37 százaléka állítja, hogy visszafogottabb a pénzügyi rizikókat illetően.
A válság hatására ezért eleinte a magyar piacon is a tőke-, illetve a hozamgarantált termékek irányába fordultak a befektetők, a korábbi két számjegyű betéti kamatok miatt pedig a lekötött betétek népszerűsége is megugrott. „A jegybanki alapkamat folyamatos csökkentése és a tőkepiacok közelmúltbeli kiemelkedő teljesítménye miatt azonban az ügyfelek újra bízni kezdtek a kockázatosabb, ám hosszú távon nagyobb hozammal kecsegtető befektetésekben” – mondja Zolnay Judit. HB
Forrás: www.vg.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!