Magyarország

2010.04.23. 14:11

Nem kell sokáig várni az eredményekre vasárnap

<p>Az országgyûlési választások második fordulójában, vasárnap este hét órakor mindenképpen elindítja a tájékoztatási rendszert az Országos Választási Iroda (OVI) - hangzott el a voksolás tudnivalóiról tartott pénteki sajtótájékoztatón.</p>

Az Iroda becslései szerint a 18 ezer 705 igazolással szavazó fele 10-12, zömmel fõvárosi szavazókörben adja majd le a voksát. Összesen 9 szavazókörben várható 500 vagy több igazolással szavazó, ebbõl 3 esetben ezernél magasabb a létszámuk. Itt elõfordulhat, hogy nem fejezõdik majd be idõben a voksolás, de az elsõ fordulóban tapasztalt torlódást sehol sem várnak.
A gördülékenyebb ellenõrzés érdekében módosítottak azon a rendeleten, amely az igazolással szavazás procedúráját rögzíti. Ennek köszönhetõen várhatóan kevesebb idõt vesz majd igénybe, amíg a választási bizottság ellenõrzi a jogosultságot - mondta Virág Rudolf, az OVI vezetõje. A több mint 18 ezer igazolással szavazóból egyébként mindössze 3 ezren vetették fel magukat elõzetesen az általuk választott szavazókör névjegyzékébe - ez ugyanis nem kötelezõ, csak ajánlott.

A második fordulóban 2 millió 502 ezer ember szavazhat, akik 57 egyéni mandátumról, valamint 66 országos listás mandátumról, összesen tehát 121 helyrõl döntenek. Az általuk korábban választható, 810 egyéni jelöltbõl 167 maradt állva az elsõ forduló után, 5-en visszaléptek. A szavazás akkor érvényes, ha legalább a választók 25 százaléka elmegy voksolni - hangzott el. Hét megyében nem lesz második forduló, de itt is ugyanúgy érvényben lesz a kampánycsend este hétig, ahogy másutt.

A külképviseleti szavazás mind az 57 egyéni választókerületet érinti. A külföldön szavazók 85 helyszínen adhatják le voksukat - a legtöbben Londonban, Brüsszelben, Dublinban és New York-ban teszik ezt meg. A légiközlekedés zavarai miatt Európában kocsival hozzák haza a mozgóurnákat, de az április 29-i határidõig a Távol-Keletrõl, illetve a tengerentúlról is hazaérkeznek majd a voksok.

A választás informatikai hátteréért felelõs Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) elnöke a pénteki tájékoztatón elmondta, minden készen áll a vasárnapi szavazáshoz. Beszámolt arról, hogy az elsõ forduló idején volt néhány hackertámadás, de "elenyészõnek és kezdetlegesnek" nevezte õket, hisz már az elsõ tûzfalnál elhaltak.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!