Magyarország

2010.04.08. 11:56

Ma megy a kérelem Brüsszelbe a földmoratórium meghosszabbításáról

<p>Csütörtökön küldi el a kormány az Európai Bizottságnak az a szakértõi anyagot, amelyben annak indokolása olvasható, miért szeretné meghosszabbíttatni a külföldiek földvásárlási tilalmát három évvel - jelentette be Gõgös Zoltán agrárállamtitkár.</p>

Hat pontban sorolja a kormány, miért szeretné három évvel kitolni a magyar termõföld piacának felszabadítását három évvel. A külföldiek földvásárlási moratóriuma 2011. május 1-jén lejár, a gazdasági válság mellett szerepet játszhat a tilalom meghosszabbításában az amiatti félelem is, hogy a jelentõs árkülönbségek miatt a magyar gazdák elõl felvásárolják a földet a tõkeerõsebb külföldi termelõk, befektetõk.

A szakértõi anyag az Európai Bizottság belsõ piaci biztosához kerül, a magyar kormány azt kéri tõle, hogy jelöljön ki szakértõt, aki elkészíti a tárgyalási anyagként használható elõterjesztést - mondta Gõgös Zoltán, a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a csütörtöki kormányszóvivõi tájékoztatón. A végleges magyar kérelem elkészítése és beadása már a következõ kormány feladata lesz.

Az Európai Bizottságban nincs szükség teljes egyetértésre, ellenszavazat ne legyen - tette hozzá. Ez a döntés jövõ év januárjában megszülethet, amikor már magyar elnöksége lesz az EU-nak. Ha elutasításra találna a magyar igény, akkor a moratórium ügye a pénzügyminiszterek tanácsa elé kerül, ahol viszont már a tagországok kormányaival kellene alkudozni - mondta az államtitkár.

Döntött a kormány arról, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program vidékfejlesztési projektjeire május elsejéig adhatók be pályázatok 20 százalék elõleg igénylésére. Ez 70-80 milliárd forint kifizetésével járhat - mondta Gõgös Zoltán. Harminc pályázat eredményét hirdették ki eddig kis kapacitású bioetanol-üzem létesítésének támogatására, három esetében még felülvizsgálat zajlik. A csaknem minden megyében megépítendõ üzemek egymillió tonna kukorica feldolgozását teszi lehetõvé. Több, mint 20 milliárd forintot kaphatnak ötezernél kisebb lélekszámú települések arra, hogy lerobbant épületekben újfajta közösségi szolgáltató központokat hozzanak létre. Ötvenmillió forintra lehetett pályázni, az 573 nyertes átlagosan 40 milliót kap.
A döntésnek 2011. májusa elõtt meg kell születnie.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!