Magyarország

2010.04.30. 12:21

Ismét elbukott az OTP-vezetés önvédelmi terve

<p>Az OTP csoport vezetésének a tavalyihoz hasonlóan az idei közgyûlésen sem sikerült megszereznie a részvényesek legalább háromnegyedének támogatását ahhoz, hogy 10 százalékban maximálják a részvényesi szavazati jogot.</p>

Ezt azért akarja elérni a menedzsment, mert szerintük a jelenlegi pénzügyi-gazdasági környezetben "viszonylag könnyen elõfordulhat a részvényesi szerkezet jelentõs átrendezõdése". Tavaly az egyik legnagyobb tulajdonos ellenállásán megbukott a javaslat, valószínû, hogy most is õk - hírek szerint az orosz milliárdos Rahimkulov család - állnak a háttérben. Jövõre ismét megpróbálják - kommentálta a szavazási  eredményt Csányi Sándor elnök-vezérigazgató.

Az OTP Bank Nyrt. alapszabálya értelmében az egy részvényes esetében 25, részvényesi csoport esetében 33 százalék a szavazati jog felsõ határa. A menedzsment az éves rendes közgyûlésen ismét azt terjesztette a részvényesek elé, hogy szállítsák le a plafont egységesen 10 százalékra.

Az indoklásban az olvasható, hogy a jelenlegi pénzügyi-gazdasági környezetben az aktuális részvényárak mellett viszonylag könnyen elõfordulhat a részvényesi szerkezet jelentõs átrendezõdése. Ezért a 10 százalékban limitált szavazati aránnyal biztosítható, hogy egyetlen részvényes vagy részvényesi csoport se rendelkezzen túlzott erõfölénnyel a közgyûlési döntések meghozatala során.

A szükséges 75 helyett csak 65 százalékot kapott a módosító javaslat.

A közgyûlés - együttes szavazás miatt - azt is elutasította, hogy határozatképesség megállapításakor a 10 százalékon felüli szavazati hányadot figyelmen kívül kelljen hagyni.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!