Magyarország

2010.04.08. 13:56

Elkészült az idõsügyi cselekvési terv

<p>A foglalkoztatás elõsegítését célzó pályázati rendszerek áttekintése, a támogatási rendszer felülvizsgálata, és az idõsek elleni bûncselekmények visszaszorítása - ezek a kormány 2010-2012-t célzó idõsügyi politikájának fõbb elemei.</p>

A cselekvési tervrõl Korózs Lajos, a szociális tárca államtitkára számolt be a csütörtöki kormányszóvivõi tájékoztatón. Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a társadalmi párbeszéd intézményeirõl szóló adattárat mutatta be, amely csütörtöktõl a meh.gov.hu.n, illetve a kormanyszovivo..hu-n is elérhetõ.

Az idõsügyi stratégiát tavaly szeptemberben fogadta el az Országgyûlés. Ez a mindenkori kormány feladatává teszi, hogy hároméves cselekvési tervet dolgozzon ki a szükséges intézkedésekrõl, azok végrehajtásáról, a feladatok felelõseinek megjelölésével együtt.

Korózs Lajos szerint a cselekvési terv áttekinti a prioritások finanszírozási hátterét, valamint az érintett jogszabályokat. A fõ célkitûzések között szerepel, hogy felülvizsgálják a nyugdíj elõtt állók munkaerõpiacról való kikerülésének megelõzését célzó pályázati rendszert. Az 50 év feletti korosztály ugyanis nem szívesen tanul, és nehezen kerül vissza az aktív keresõk közé - mondta az államtitkár.

Korózs Lajos szerint emellett át kell tekinteni a biztosítási elven mûködõ nyugdíjrendszert, illetve a rászorultsági- és gondozási rendszert is, a jövedelembiztonság, valamint a fenntarthatóság szempontjából. Az államtitkár elmondta, az idõsügyi politikában szerepel továbbá a telefonos lelkisegély-szolgálat jelenlegi rendszerének áttekintése, a szabadidõs- és sporttevékenységek népszerûsítése, valamint a Nemzeti Alaptanterv áttekintése, a fiatalok szemléletformálása érdekében.

Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a társadalmi párbeszéd intézményeirõl szóló, összefoglaló kiadványt mutatta be a tájékoztatón. Ez egy 500 példányban elkészült elektronikus adattár, amely több száz oldalon keresztül mutatja be az elmúlt 22 évben bekövetkezett változásokat. A Magyarországon meghonosodott eljárások eredményeképpen a kormány csak olyan elõterjesztéseket tárgyal, amelyek a társadalmi egyeztetés eredményeit is tartalmazzák - vagyis a társadalmi párbeszéd már a kormány ügyrendjében is intézményesült - fogalmazott a miniszter. Az anyagot az érintett szervezetek mellett az egyetemek és kutatóhelyek, illetve konzultatív fórumok is megkapják.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!