Magyarország

2010.04.23. 20:11

Betiltott rovarirtót adott ajándékba a Magyar Tudományos Akadémia egyik intézete?

<p>Olyan rovarirtót adott ajándékba a Magyar Tudományos Akadémia Növényvédelmi Kutató Intézete, amelyet Magyarországon és az Európai Unióban is betiltottak - állítja a Levegő Munkacsoport. A környezetvédő szervezet honlapjára pénteken felkerült tájékoztatás szerint az intézet azoknak adta ingyen a betiltott hatóanyagú molyirtót, akik megvásárolták egy rovarcsapdájukat. Az ÁNTSZ regionális intézetének képviselője annyit közölt a Független Hírügynökséggel, hogy kaptak bejelentést az ügyről, az eljárás folyik, részletes tájékoztatást hétfőn tudnak adni.</p>

A Levegõ Munkacsoport szerint a kutatóintézet által ajándékba adott molyirtó csík olyan hatóanyagot tartalmaz, amelyet az unió azért tiltott be, mert génkárosító és rákkeltõ kockázatai vannak. A környezetvédõk állítása szerint ezt többek között a tudományos akadémia kutatói is hangsúlyozták. A környezetvédõk szerint a betiltott hatóanyag tilalmas alkalmazásának súlyosságát növeli, hogy azt külföldi forrásból beszerezve, a 2005-ben betiltott Chemotox molyirtó kazetta címkéjével ellátva hozzák forgalomba.

A környezetvédõk bejelentették az esetet a Vám és Pénzügyõrség Országos Parancsnokságának bûnügyi igazgatóságának, valamint a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium növény- és talajvédelmi fõosztályának. Ezen kívül kérték a Magyar Tudományos Akadémia fõtitkárát is, hogy mihamarabb tisztázza az esetet és tegye meg a szükséges intézkedéseket.

A Független Hírügynökség információi szerint az ÁNTSZ regionális intézetéhez is érkezett bejelentés az ügyrõl és a próbavásárlásnál igazolódott, hogy az MTA intézete valóban ad a betiltott anyagból a vásárlóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!